Η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωζώνη έχει οδηγήσει σε μια εποχή αβεβαιοτήτων και ρίσκων, προειδοποίησε ο ακαδημαϊκός και πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Τάσος Γιαννίτσης, κατά τη διάρκεια διάλεξης που διοργάνωσαν στη Λευκωσία το Ινστιτούτο Κύπρου και η ΟΕΒ, με τίτλο «Ιδεολογικές και συστημικές ανατροπές: Τα κρίσιμα διακυβεύματα της κρίσης».

Η έξοδος από την κρίση στην Ευρωζώνη και η δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη απαιτούν σοβαρές οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, οι οποίες προϋποθέτουν νέες ισορροπίες μεταξύ εμπεδωμένων συμφερόντων, αντιλήψεων και πρακτικών, επεσήμανε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Αναλύοντας τους κεντρικούς άξονες μιας αποφασιστικής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση, ο πρώην Υπουργός της Ελλάδος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και της άνισης φορολογικής μεταχείρισης.

Αναφερόμενος στα διακυβεύματα της κρίσης, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι το κρισιμότερο είναι η μετάλλαξη και ο εκφυλισμός της δημοκρατίας. Η κρίση, πρόσθεσε, οδήγησε σε όξυνση των ενδοευρωπαϊκών χασμάτων, με την αναστροφή της σύγκλισης που είχε επιτευχθεί στην ΕΕ κατά τα προηγούμενα 15 με 20 χρόνια.

Ο μεγάλος άγνωστος, υπογράμμισε, είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι εσωτερικοί πρωταγωνιστές στις χώρες κρίσης, πόσο αποτελεσματικές πολιτικές θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις, ποιοί συσχετισμοί και επιλογές θα επικρατήσουν και σε ποιό βαθμό θα γίνει κατανοητό και αποδεκτό, ώστε να ανατραπούν πρακτικές και αντιλήψεις που οδήγησαν την οικονομία στην κρίση.

Οι επιλογές σήμερα, τόνισε ο Τάσος Γιαννίτσης, είναι περιορισμένες μεταξύ αποκλειστικά οδυνηρών λύσεων και πρόσθεσε ότι το δίλημμα είναι αν θα επικρατήσει ένα παροδικό σήμερα ή η έγνοια για το δημόσιο συμφέρον και το συλλογικό μέλλον.

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι μια κρίση έχει και ευκαιρίες, μόνο όμως για όσους ξέρουν πώς θα τις οικοδομήσουν.

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προλογίζοντας την διάλεξη, ανέφερε ότι επιβάλλεται άμεσα η αξιολόγηση των αιτιών της κρίσης με αυτοκριτική διάθεση.