Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε την Παρασκευή τα τρία επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης. Τα δύο εκ των τριών, που αφορούν την απασχόληση πτυχιούχων και αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης, για έξι μήνες, θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και το τρίτο που αφορά τους εργαζόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. από το Γραφείο Εργασίας.

Ο Προϋπολογισμός του πρώτου σχεδίου είναι 8 εκατομμύρια ευρώ, του δευτέρου είναι 4 εκ., ενώ το σχέδιο για τις μικρομεσαίες έχει προϋπολογισμό 8 εκ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τους πτυχιούχους, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι το επίδομα κατάρτισης είναι 500 ευρώ το μήνα, για έξι μήνες και έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους απόκτησης εργασιακής πείρας και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως με βάση τα στοιχεία, από προηγούμενες υλοποιήσεις ιδίων σχεδίων, φαίνεται ότι 50% αυτών που εντάχθηκαν στα σχέδια έχουν προσληφθεί στις επιχειρήσεις στις οποίες προσλήφθηκαν για πρακτική εξάσκηση.

Στο δεύτερο σχέδιο, προσφέρεται η ίδια επιδότηση για την ίδια περίοδο και σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής.

Το τρίτο σχέδιο απευθύνεται στο λιανικό εμπόριο και τις μικρές επιχειρήσεις, που εργοδοτούν μέχρι τέσσερις υπαλλήλους, και θα επιδοτείται το 60% του μισθολογικού κόστους, είτε η εργοδότηση αφορά πλήρη, είτε μερική απασχόληση.

Ερωτηθείσα εάν η εξαγγελία του τρίτου σχεδίου στοχεύει σε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το σχέδιο προκηρύχθηκε πρώτη φορά το 2013 και εμπίπτει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν με χαμηλό κόστος να εργοδοτήσουν ένα νέο υπάλληλο.

Η Υπουργός διευκρίνισε ότι το σχέδιο για το λιανικό εμπόριο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Εργασίας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα επαρχιακά γραφεία του τμήματος εργασίας.

Πρόσθεσε ότι τα σχέδια για τους πτυχιούχους και του αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν από την ΑΝΑΔ.

Πηγή: ΚΥΠΕ