Με αφορμή το επιβεβαιωμένο περιστατικό όπως το περιέγραψε στην ΟΕΒ στέλεχος Κυπριακής Τράπεζας, καλούμε όλους τους επιχειρηματίες σε περίπτωση που λαμβάνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) οδηγίες για διαφοροποίηση του συνήθους τόπου μεταφοράς χρημάτων (αλλαγή Χώρας ή και τραπεζικού λογαριασμού), να επικοινωνούν και τηλεφωνικά με τον συνεργάτη τους στην αλλοδαπή ή με άλλον τρόπο να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των νέων οδηγιών πριν αποστείλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Συγκεκριμένα, Κύπριος επιχειρηματίας κατέθεσε σε Κυπριακή Τράπεζα το ποσό των 15,000 ευρώ και έδωσε οδηγίες να εμβαστεί σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργάτη του σε Ευρωπαϊκή Χώρα, προκειμένου να του στείλει εμπορευματοκιβώτιο με προϊόντα που είχε παραγγείλει.

Όταν μετά από παρέλευση μερικών ημερών ο Ευρωπαίος συνεργάτης ενημέρωσε τον Κύπριο ότι δεν έλαβε το έμβασμα και ο τελευταίος παραπονέθηκε στην Τράπεζα του για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της εντολής, μετά από διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκαν τα εξής:

Στη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του Κύπριου εμπορευόμενου και του Ευρωπαίου προμηθευτή, παρεισέφρησε παράνομα και εν αγνοία και των δύο, χάκερ ο οποίος παριστάνοντας τον Ευρωπαίο προμηθευτή ζήτησε από τον Κύπριο να του στείλει το σχετικό ποσό όχι στον λογαριασμό που συνήθως χρησιμοποιούσε αλλά σε άλλο λογαριασμό εταιρείας σε Χώρα της Ασίας, δήθεν για φορολογικούς λόγους.

Όπως είναι αντιληπτό ο Κύπριος επιχειρηματίας έπεσε θύμα απάτης. Γι’ αυτό, συστήνουμε προς όλους αυτό που αναφέρουμε και στην εισαγωγή του παρόντος:

Επιβεβαίωση μέσω τηλεφώνου ή φαξ των νέων οδηγιών για αλλαγές πληρωμής, ΠΡΙΝ από την αποστολή χρημάτων.