Με την ευκαιρία των 50 χρόνων ίδρυσης και λειτουργίας του Κυπριακού Νηολογίου, δόθηκε Διάσκεψη Τύπου τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση του Κυπριακού Νηολογίου έγινε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Τάσο Μητσόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Αλέκο Μιχαηλίδη καθώς επίσης και από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για την ιστορική αναδρομή του Κυπριακού Νηολογίου ενώ τη σημασία του νηολογίου καθώς και της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας εξήρε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Τάσος Μητσόπουλος.

Όπως αναφέρθηκε στην ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε, το 1960 με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κύπρος αναγνώρισε την οικονομική, πολιτική και κοινωνική διάσταση και σημασία της ναυτιλίας. Οι πρώτοι Περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμοι υιοθετούνται το 1963 και θέτουν τις βάσεις για τη λειτουργία του Κυπριακού Νηολογίου. Λιμάνι νηολόγησης καθορίστηκε τότε το λιμάνι Αμμοχώστου.

Τη θέσπιση της ναυτιλιακής νομοθεσίας ακολούθησε μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλα και σημαντικά δικηγορικά γραφεία για την εγγραφή πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο το οποίο αποτέλεσε πόλο έλξης για Κύπριους και ξένους πλοιοκτήτες.

Μέχρι το 1974 ο κυπριακός στόλος είχε αυξηθεί σημαντικά, με ολική χωρητικότητα που ξεπερνούσε τα 3,5 εκατομμύρια κόρους.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το Κυπριακό Νηολόγιο ανασυγκροτείται στη Λεμεσό η οποία καθορίζεται πια ως το νέο λιμάνι νηολόγησης των πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Το 1977 συστάθηκε το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο λειτουργεί ως ξεχωριστό Τμήμα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, οι αρμοδιότητες του οποίου καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας.

Η δεκαετία του 80 αποτέλεσε κομβικό σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού Νηολογίου, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Κύπρος χαρακτηρίζεται από τους ξένους ναυτιλιακούς επιχειρηματίες ως το «καλά κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης».

Παρά τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα και τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργούν στην κυπριακή ναυτιλία, η Κύπρος δίνει μάχη για διατήρηση της εξέχουσας θέσης της. Η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο που συνδυάζει μια σημαία κύρους και αξιοπιστίας και μια εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία φημισμένη για τις αρίστης ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρει.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 και η εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτέλεσαν το εφαλτήριο του εκσυγχρονισμού της ναυτιλιακής νομοθεσίας και έθεσαν τον θεμέλιο λίθο μιας νέας εποχής για την Κυπριακή Ναυτιλία. Τα μέτρα εκσυγχρονισμού επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα ναυτικής ασφάλειας, πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον πλοίων, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναβάθμισης των επιπέδων εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών.

Η ανάπτυξη του Κυπριακού Νηολογίου τα τελευταία 50 χρόνια ήταν εντυπωσιακή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Κύπρος ήταν 32η στην κατάταξη ενώ τώρα βρίσκεται ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα νηολόγια παγκόσμια και στην 3η θέση των ευρωπαϊκών νηολογίων με την ολική χωρητικότητα του στόλου της να υπερβαίνει τα 21 εκατομμύρια κόρους.

Η διαχρονική προσφορά της Κυπριακής Ναυτιλίας στην οικονομία του τόπου είναι αξιοσημείωτη. Υπολογίζεται ότι, σήμερα η ναυτιλιακή βιομηχανία στην Κύπρο εργοδοτεί πέραν των 4000 ατόμων και συνεισφέρει 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η πολιτική σημασία της Κυπριακής Εμπορικής Ναυτιλίας είναι τεράστια. Τα υπό κυπριακή σημαία πλοία διαφημίζουν, προβάλλουν και κάνουν γνωστή τη χώρα μας ανά το παγκόσμιο. Για ένα πολύ μικρό κράτος όπως η Κύπρος δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επίτευγμα το γεγονός ότι η κυπριακή σημαία κυματίζει σε ολόκληρη την υφήλιο.

Η Κύπρος αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Δέσμευση όλων, είναι η συνεχής προσφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας με κύριο γνώμονα πάντα την ποιότητα και την ασφάλεια.