Η ΕΕ συμμετέχει στις πιο κάτω διαπραγματεύσεις:

– Πλειομερείς διαπραγματεύσεις για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου υπηρεσιών (Trade in Services Agreement – TiSA): Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της ΕΕ και (προς το παρόν) άλλων 23 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου [Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κινεζική Ταϊπέι, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παναμάς, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Πακιστάν, Περού, Ελβετία, Τουρκία και ΗΠΑ]. Ενδιαφέρον να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις έχει εκφράσει και η Κίνα. Ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία θα βασιστεί και θα είναι συμβατή με τη Γενική Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (General Agreement on Trade in Services – GATS) και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου υπηρεσιών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, καθώς τα μέλη του ΠΟΕ που θα εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις, αντιπροσωπεύουν πέραν των 2/3 του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών.

– Πλειομερείς διαπραγματεύσεις για φιλελευθεροποίηση των “πράσινων” προϊόντων και υπηρεσιών (Green goods initiative): Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουλίου 2014 και θα στοχεύουν στη μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών εμποδίων “πράσινων” προϊόντων και υπηρεσιών. Υπό τα σημερινά δεδομένα, στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να συμμετάσχουν οι Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Κινεζική Ταϊπέι, ΕΕ, Χονγκ Κονγκ (Κίνα), Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τη συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου της ΕΕ, προκειμένου να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα της ΕΕ στον τομέα παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών και να αποφασιστεί σε ποια από τις δύο πιο πάνω διαπραγματεύσεις θα επιδιωχθεί η προώθηση τους.

Στα πλαίσια αυτά, η Ε. Επιτροπή έχει αποστείλει συγκεκριμένες ερωτήσεις (βρείτε εδώ), τις οποίες παρακαλούμε όπως προωθήσετε σε μέλη σας που ασχολούνται με τo εμπόριο/εξαγωγή περιβαλλοντικών προϊόντων/υπηρεσιών.

Απαντήσεις θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 31/07/2014 στον κ. Γιώργο Τσιαμέττη (gtsiamettis@mcit.gov.cy) στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού