Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013» από τις 6 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2013, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα και τους στόχους του συνεδρίου. Στην παρουσίαση παρίσταντο επίσης εκπρόσωποι του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι διοργανωτές του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989, υπογράμμισαν ότι αυτό έχει καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο και προσελκύει εκατοντάδες ναυτιλιακούς παράγοντες από πολλές χώρες καθώς και προσωπικότητες του ναυτιλιακού κόσμου με διεθνή αναγνώριση.

Το φετινό συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος έχει ως γενικό θέμα: «Η ναυτιλία σήμερα». Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης θα ανακοινωθεί και θα απονεμηθεί το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2013.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το εργασιακό μέρος του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, στο «Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης» – έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου, το τριήμερο 7-9 Οκτωβρίου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 9.35 π.μ. Διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Koji Sekimizu, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών κ. Siim Kallas καθώς και στελέχη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης ανέλυσε το πρόγραμμα του συνεδρίου το οποίο, όπως ανέφερε, χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα τον επανασχεδιασμό της ναυτιλίας ενώ η δεύτερη ενότητα θα καταπιαστεί με την περιβαλλοντική όψη της ναυτιλίας. Κατά την τρίτη ενότητα, θα διατυπωθούν εκτιμήσεις για το μέλλον της ναυτιλίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για νεαρά στελέχη της ναυτιλίας (κάτω των 40 ετών).

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε γενικότερα στην κυπριακή ναυτιλία, τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Επίσης επισήμανε ότι η Κύπρος διαθέτει ένα καθόλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Κλείνοντας ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, και δήλωσε ότι στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας.