Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στην τελετή της υπογραφής, στην Πανεπιστημιούπολη, ο κ. Υπουργός είπε: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα στο ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό και πνευματικό ίδρυμα της πατρίδας μας. Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μου ως Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον χώρο του Πανεπιστημίου με το οποίο από παλιά είχαμε μια πολύ καλή, οφείλω να πω, πλην όμως άτυπη συνεργασία. Στην πρώτη επίσημή μας συνάντηση με τον Πρύτανη, και στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, συζητήσαμε και συναποφασίσαμε τη συνομολόγηση αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας προκειμένου να θεσμοθετήσουμε και επίσημα τρόπον τινά αυτή τη μέχρι σήμερα άτυπη συνεργασία.

Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ, σε αυτή την πολύ σεμνή αλλά, πιστεύω, συνάμα ουσιαστική και συμβολική τελετή για να επισημοποιήσουμε μια συνεργασία η οποία ειλικρινά πιστεύω πως θα είναι αμοιβαία επωφελής. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και ΄Εργων είναι το κατ’ εξοχήν τεχνικό και, ταυτόχρονα, αναπτυξιακό Υπουργείο της χώρας. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θέτουμε δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να δημιουργήσουμε και να θεσμοθετήσουμε διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. ΄Ηδη, όπως έχω αναφέρει, έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά συμποσίων αναφορικά με θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα το Υπουργείο όπως ευφυή συστήματα μεταφορών και η προοπτική κατασκευής στην περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας ενός συστήματος τραμ. ΄Εχουμε συνεργασία σε θέματα αρχαιολογίας. Για παράδειγμα, το Κεντρικό Εργαστήρι του Τμήματος Δημοσίων ΄Εργων κάθε χρόνο φιλοξενεί φοιτητές του Πανεπιστημίου για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης.

Ο δεύτερος στόχος, εξίσου σημαντικός πιστεύω, είναι να συνδέσουμε αμεσότερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την οικονομία και την αγορά. Και αυτό είναι προς όφελος και της οικονομίας και της αγοράς αλλά και του ανώτατου εκπαιδευτικού μας ιδρύματος.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον Πρύτανη, τη Σύγκλητο, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό καθώς επίσης και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Προσβλέπουμε στις αναπτυξιακές προοπτικές της εκπαίδευσης, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση και επέκταση του Πανεπιστημίου Κύπρου και, ασφαλώς, προσβλέπουμε στους καρπούς και στα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας την οποία σήμερα θεσμοθετούμε».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είπε, μεταξύ άλλων: «Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, της οικονομικής κρίσης, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις, η Πολιτεία, τα πανεπιστήμια και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί ουσιαστικά το κλειδί για να βγούμε σιγά-σιγά από την κρίση.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία που θεσμοθετούμε σήμερα, θα μπορέσουμε για παράδειγμα να αναπτύξουμε τις δυνατότητες για συγγραφή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020 που αρχίζει σύντομα και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς και οφέλη και για τις επόμενες δύο πλευρές.

Επίσης, η συνεργασία που έχουμε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως γνωρίζετε, στο Πανεπιστήμιο έχουμε μια μονάδα σχετικά με την έρευνα σε θέματα αρχαιοτήτων που είναι σημαντική και πολύ υψηλού επιπέδου. Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που έχουν φέρει πάρα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είμαι βέβαιος ότι πάνω σε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας θα κτίσουμε νέα προγράμματα και νέες προοπτικές. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε σιγά-σιγά τους φοιτητές μας, κυρίως από την Πολυτεχνική Σχολή, να έρχονται στο Υπουργείο στα πλαίσια της εξειδίκευσης, να λαμβάνουν εμπειρίες και να βλέπουν καινούργια πράγματα. Επίσης, είναι σημαντικό άνθρωποι του Υπουργείου να έρχονται στο Πανεπιστήμιο να συνδέονται με τα Τμήματά του και έτσι, να μπορέσουμε να κτίσουμε αυτή τη συνεργασία.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τους τελευταίους μήνες η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και διαφόρων κλάδων της Πολιτείας επεκτείνεται και βαθαίνει περισσότερο. Αυτό θα φέρει πολλούς καρπούς τα επόμενα λίγα χρόνια».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επισημοποιείται η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Υπουργείου. Αυτή η συνεργασία, πρόσθεσε, είναι επωφελής και για τα δύο μέρη. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να στέλνει φοιτητές σε τμήματα του Υπουργείου για να κάνουν πρακτική εξάσκηση και, από την άλλη, το Υπουργείο μπορεί να στέλνει στο Πανεπιστήμιο Λειτουργούς του είτε για να παρακολουθήσουν κάποια ερευνητικά προγράμματα είτε για να ανταλλάξουν απόψεις με φοιτητές του Πανεπιστημίου.