Πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου στη Ντόχα του Κατάρ συνάντηση μεταξύ των αεροναυτικών Αρχών Κύπρου και Κατάρ. Της αντιπροσωπείας ηγείτο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και σε αυτή συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κατάρ κ. Χαράλαμπος Παναγίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας κ. Ιάκωβος Δημητρίου και η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών κα Ιρένα Γεωργιάδου.

Οι διμερείς συνομιλίες διεξήχθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη θέληση τους για περαιτέρω συνεργασία. Σημειώνεται ότι μετά από συντονισμένες πρωτοβουλίες της κυπριακής Κυβέρνησης, η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, QATAR Airways αρχίζει την έναρξη κανονικών δρομολογίων προς Κύπρο στις 29 Απριλίου 2014 με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι επέκτασης της συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Ως αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών υπογράφτηκε μεταξύ των αεροναυτικών Αρχών των δύο χωρών συμφωνία συνεργασίας. Τη συμφωνία υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος και από πλευράς του Κατάρ ο Πρόεδρος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας κ. Abdul Aziz Mohammad Al-Noaimi. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, έγινε αποδεκτό το αίτημα για παραχώρηση δικαιώματος χρήσης της πέμπτης ελευθερίας, δηλαδή το δικαίωμα για μεταφορά επιβατών από την Κύπρο προς άλλη χώρα με αεροπορική εταιρεία που ανήκει σε τρίτη χώρα όπως για παράδειγμα την QATAR Airways, σε δυο ευρωπαϊκούς προορισμούς εξαιρουμένης της Ελλάδας. Τα σημεία που θα εξυπηρετηθούν θα κοινοποιηθούν μετά από μελέτη από τις αεροπορικές εταιρείες των δύο χωρών.

Επίσης, παραχωρήθηκε δικαίωμα χρήσης της πέμπτης ελευθερίας για τη διακίνηση φορτίων από την Κύπρο προς άλλους προορισμούς. Τέλος συμφωνήθηκε όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και η QATAR Airways, εντός 30 ημερών συναντηθούν και συμφωνήσουν σε πτήσεις κοινού κωδικού (code sharing agreement). Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για επέκτασή της και σε άλλους τομείς των αερομεταφορών.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων μαζί με τους εταίρους της τουριστικής βιομηχανίας καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για ανάπτυξη των αερομεταφορών με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας.