Η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, υπέδειξε ο διακεκριμένος κύπριος Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όφενμπαχ στη Γερμανία, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Λευκωσία το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε ο Καθηγητής Ζαμπόγλου, είναι πολιτική βούληση, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το δημόσιο και κυρίως στόχευση της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς.

Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο, ο Καθηγητής Ζαμπόγλου, αφού συνεχάρη το ΙΠΕ για την πρωτοβουλία, είπε ότι η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ο μεγάλος αριθμός διεθνών επιστημόνων, η στρατηγική γεωπολιτική της θέση και η πληθυσμιακή της κατανομή η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή κοινωνικοεπιδημιολογικών ερευνών. Ο Καθηγητής Ζαμπόγλου τόνισε επίσης την ανάγκη η Κύπρος να αξιοποιήσει την ύπαρξη της θάλασσας για την ανάπτυξη ερευνητικών και καινοτομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, καλωσορίζοντας τον κ. Ζαμπόγλου στην Κύπρο, τόνισε ότι «μέσα στα νέα οικονομικά δεδομένα έχουμε όλοι πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Κύπρος θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό το αναπτυξιακό της μοντέλο φροντίζοντας ταυτόχρονα να διαχειρίζεται επιτυχώς –σε πραγματικό χρόνο– τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κρίσης». Μέσα σε αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες, πρόσθεσε «θεωρώ ότι ο ρόλος της έρευνας και καινοτομίας είναι πιο σημαντικός από ποτέ άλλοτε», γιατί, όπως εξήγησε, αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» που πρέπει να υποστηριχθούν και να αξιοποιηθούν, καθώς αποτελούν «σημαντική διέξοδο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης».

Μιλώντας στην εκδήλωση, η οποία εντασσόταν στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας», ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Δρ Βασίλειος Τσάκαλος υπογράμμισε ότι στην «παρούσα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η ενίσχυση της επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί δύσκολη μεν αλλά πολλά υποσχόμενη επιλογή για τη μελλοντική πρόοδο και ευημερία του τόπου». Το ΙΠΕ, πρόσθεσε, «ως ένας από τους βασικούς συντελεστές του Συστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Κύπρο, θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης αυτής της επένδυσης».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση των παρευρισκομένων και δεξίωση σε χώρο όπου προβάλλονταν τα Στρατηγικά Έργα Ερευνητικής Υποδομής, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της ΔΕΣΜΗΣ Προγραμμάτων του Ιδρύματος.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy