Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν έχουμε απεριόριστους πόρους, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ έκανε έκκληση για «μέγιστη ενότητα» μιλώντας μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή σε μια βαθιά κρίση είναι να επιδείξουμε, πολιτικός κόσμος και Κυβέρνηση, τη μέγιστη ενότητα, αλλά και υπευθυνότητα έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών και της ΕΕ, ούτως ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο τρόπο το επόμενο πολύ δύσκολο διάστημα».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι κατά τη σύσκεψη έγινε μια ενημέρωση, αλλά και διεξοδική συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της Κυβέρνησης με την επέκταση κάποιων σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Μάιο και Ιούνιο φτάνει πλέον το 5,4% του ΑΕΠ ή 1,32 δις ευρώ, σε αντίθεση με 3% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Eurogroup.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που παρέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα τα οποία έχει προωθήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορούν κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω του δανεισμού. Επί του συγκεκριμένου θέματος, ο Υπουργός είπε ότι έγινε μια πολύ διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση.

Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τις προτάσεις των κομμάτων και τις ανησυχίες τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι η δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας και τα οικονομικά δεδομένα βασίζονται στην περίοδο για την οποία η οικονομία παραμένει ανενεργή.

«Είμαστε από τα κράτη μέλη τα οποία έχουν πάρει από τα πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερες επιπτώσεις και στην οικονομία», είπε ενώ ανέφερε ότι η επιτυχία θα κριθεί επίσης και από το σταδιακό άνοιγμα των τομέων της οικονομίας.