Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωση της ενημέρωσε τις επιχειρήσεις-Μέλη της πως εκδόθηκε στις 23 Ιούλιου 2021 Απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την οποία επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες, οι οποίοι βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την 31η Μάϊου 2021, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και τομείς της οικονομίας ως ακολούθως:

Α/ΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
1Εμπόριο – ΕπισκευέςΑχθοφόροι χονδρικού εμπορίου, εργάτες σταθμών βενζίνης / πλυντηρίων αυτοκινήτων
2Υγεία – Κοινωνική ΜέριμναΦροντιστές στεγών ηλικιωμένων (νοουμένου ότι πληρούντοι οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας)
3Δραστηριότητες νοικοκυριώνΠεριστασιακές εργασίες οικιακής φύσης
4ΜεταποίησηΕργάτες αρτοποιείων, μονάδων ζωοτροφών, ανακύκλωσης αποβλήτων, εργάτες νυκτερινής βάρδιας σε μεταποιητικές βιομηχανίες
5Γεωργία – κτηνοτροφία – αλιείαΕργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας
6Άλλες δραστηριότητεςΚαθαριστές κτιρίων, εργάτες αποχετεύσεως, διανομείς διαφημιστικού ταχυδρομείου
7Επισιτιστικός κλάδοςΔιανομείς έτοιμου φαγητού / βοηθοί κουζίνας / καθαριστές
8ΞενοδοχείαΒοηθοί κουζίνας, καθαριστές
9Εστιατόρια / Κέντρα αναψυχήςΒοηθοί κουζίνας, καθαριστές

Η απασχόληση στους πιο πάνω κλάδους και επαγγέλματα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί συμβόλαιο απασχόλησης με συγκεκριμένο εργοδότη θεωρημένο από το Τμήμα Εργασίας, στο οποίο θα αναγράφονται οι κυριότεροι όροι εργοδότησης. Ο φοιτητής θα προσκομίζει, επίσης, έγγραφο με το ωράριο σπουδών από αναγνωρισμένο Ίδρυμα σπουδών. Θα υπάρχει υποχρέωση κοινοποίησης του μηνιαίου προγράμματος εργασίας των φοιτητών στο Τμήμα Εργασίας.

Διευκρινίζεται περαιτέρω πως:

α) Στην περίοδο 1η Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου στα ξενοδοχεία/κέντρα αναψυχής επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών ξενοδοχειακών/επισιτιστικών κλάδων σπουδών για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης με βάση την ισχύουσα πολιτική και διαδικασία.

(β) Οι φοιτητές αναγνωρισμένων κλάδων σπουδών, όπου το πτυχίο το απαιτεί, θα μπορούν να απασχολούνται για λόγους πρακτικής εξάσκησης νοουμένου ότι υπάρχει σχετική γραπτή συμφωνία εργοδότη και εκπαιδευτικού ιδρύματος που κατατέθηκε στο Τμήμα Εργασίας.

Αυτούσια η Απόφαση της Υπουργού βρίσκεται εδώ.