Το μοντέλο δράσης του πρώτου Κυπριακού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων (Cyprus Business Angels Network – Cyban), τους στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων σε καινοτόμες νεοφυείς εγχώριες εταιρείες, ανέλυσε στα πλαίσια ομιλίας του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Show me the money – how to raise funding for startups» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Πρόεδρος του δικτύου κ. Ανδρέας Κουππάρης.

Το Cyban, ως το μόνο μη κερδοσκοπικό δίκτυο Business Angels στην Κύπρο, στόχο έχει τον εντοπισμό, αξιολόγηση και επιλογή των καλύτερων επενδυτικών ευκαιριών για τα μέλη του, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Κουππάρης, «μέσω πολύ αυστηρών κριτηρίων, ψάχνουμε για ιδέες και start-up εταιρείες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι ανταγωνιστικών προϊόντων ή υπηρεσιών, αποδεδειγμένα δυνατή ομάδα και γενικότερα δυνατότητα εκρηκτικής ανάπτυξης παγκοσμίως, κυρίως λόγω του ότι έχουν ανακαλύψει και εφαρμόσει τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα αιχμής». Συμπλήρωσε επίσης πως «εκτός από χρήματα, οι Business Angels συνήθως προσφέρουν πολύ περισσότερα σε μια εταιρεία στην οποία επενδύουν, όπως την εμπειρία και τα δίκτυα γνωριμιών και διασυνδέσεων τους και είναι συνήθως και πολύ ενεργοί στις δραστηριότητες της εταιρείες μέσω αντιπροσώπευσης στα Διοικητικά Συμβούλια».

Η πρώτη επαφή με το Cyban, γίνεται με την αποστολή του executive summary της επιχείρησης. Μετά από αξιολόγηση ανακοινώνεται το αποτέλεσμα στην εταιρεία, και εάν έχει επιλεγεί, τότε ζητείται και το πλήρες επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης. Ταυτόχρονα η εταιρεία προσκαλείται για την πρώτη συνάντηση όπου θα αναλυθεί σε λεπτομέρεια το πλάνο. Όπως εξήγησε ο κ. Κουππάρης «εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε θα υπογραφεί το presentation letter για να παρουσιαστεί η επιχείρηση στα μέλη του Cyban, σε ένα επόμενο company presentations event. Πριν από την παρουσίαση στα μέλη μας, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποια συμβουλευτικά προγράμματα έτσι ώστε να είναι όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται για την παρουσίαση. Κατά την παρουσίαση θα έχει την ευκαιρία να πείσει τους επενδυτές για την αξία τις ιδέας και της εταιρείας». Εάν υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν πεισθεί για την επιχείρηση, πρόσθεσε, τότε οργανώνεται από το Cyban η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση με τους επενδυτές όπου θα αρχίσει η λεπτομερής συζήτηση και διαπραγμάτευση για πιθανή επένδυση στην εταιρεία.

Καταλήγοντας ο κ. Κουππάρης σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επιχείρησης μπροστά σε επενδυτές, αυτό που μετρά κυρίως είναι ο ενθουσιασμός, το πάθος και η απλότητα στην περιγραφή της ιδέας. Αυτό που περιμένουν να ακούσουν οι πιθανοί επενδυτές είναι τον ενθουσιασμό και το πάθος για αυτή την καινοτόμο ιδέα, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, γιατί θα γίνει μεγάλη επιτυχία και γιατί πρέπει να επενδύσουν σε αυτή».

Η εκδήλωση «Show me the money – how to raise funding for startups», πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, από το Cyban σε συνεργασία με το Cypriot Enterprise Link και με τη στήριξη της Cytamobile–Vodafone.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cyban μπορείτε να επισκεφτείτε το www.cyban.com.cy.