Έκκληση στο κοινό να υποβάλει τις αιτήσεις για το σχέδιο «Εστία» που ξεκινά επίσημα αύριο, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις στο Λιοπέτρι, μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, και ερωτηθείς για το σχέδιο «Εστία» που αρχίζει επίσημα αύριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σχέδιο «πράγματι ξεκινά και θέλω να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας που επηρεάζονται να υποβάλουν την αίτησή τους, να εξεταστεί, επειδή μέσα από αυτό τον τρόπο θεωρώ πως θα δοθεί πιο καθοριστική χειροπιαστή βοήθεια προς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη».

Εξήγησε ότι το σχέδιο «Εστία» «εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ο προϋπολογισμός, αυτό είναι το σχέδιο και τώρα είναι η ώρα που ο κάθε δανειολήπτης που έχει το σπίτι του ως εξασφάλιση και δυσκολεύεται να πληρώσει το δάνειο, θα πρέπει να υποβάλει την αίτησή του».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη στην Κύπρο ομάδας βουλευτών μελών της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «είναι χρήσιμη επίσκεψη και πάντοτε καλωσορίζουμε κάθε ευκαιρία επαφής με τέτοιες αντιπροσωπείες, επειδή ακριβώς μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε, να πληροφορήσουμε, να εξηγήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει πράγματι σημαντική πρόοδος και να διαβεβαιώσουμε για την προσήλωση όλων των κυπριακών αρχών να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια».

Ανέφερε επίσης τον «ικανοποιεί η δήλωση που έχει κάνει η Πρόεδρος της Επιτροπής επειδή ακριβώς επιβεβαιώνει αυτήν τη νέα εικόνα της Κύπρου».

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος όσον αφορά την πρόληψη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «είναι μια διεθνής πρόκληση, δεν τελειώνει ποτέ αυτή η προσπάθεια, δηλαδή δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως πρέπει συνεχώς να είμαστε σε εγρήγορση για να διαφυλάξουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας».