Μείωση, για πρώτη φορά στα τελευταία έξι χρόνια, παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ζήτηση δανείων από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποδεικνύοντας ότι οι νεφελώδεις οικονομικές προοπτικές επιβάρυναν τις επενδύσεις.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις στην Ισπανία, καθώς επίσης και στη μεγάλη μείωση εταιρικών δανείων στη Γαλλία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τριμηνιαία έκθεση της για τον δανεισμό στην Ευρωζώνη.

“Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2013, αντανακλώντας την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε από το 2018”, αναφέρει.

Η διάθεση για δάνεια στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε ελαφρώς το τέταρτο τρίμηνο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στην Ιταλία.

Η απογοητευτική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελεί εμπόδιο για την ΕΚΤ, η οποία τα τελευταία χρόνια έθεσε σε εφαρμογή πρωτοφανή πακέτα οικονομικών κινήτρων για να ενθαρρύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Η υποχώρηση στη ζήτηση δανείων “δείχνει ότι η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει υποτονική, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν χαλαρές οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη”, δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bank Carsten Brzeski.

Αφού ξόδεψε ήδη τα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, η ΕΚΤ επανάρχισε τον περασμένο Νοέμβριο το συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Η ΕΚΤ προσέφερε επίσης σε τράπεζες εξαιρετικά φθηνά δάνεια και καθόρισε τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μείωσε ακόμη και το επιτόκιο καταθέσεων από -0,4% σε -0,5%, για να δώσει στις τράπεζες περισσότερα κίνητρα στην χορήγηση δανείων.