Μόνο με τη διευθέτηση ραντεβού, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, θα γίνεται, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η εξυπηρέτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), μόνο για τις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, ώστε να περιοριστούν οι επισκέψεις, στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις αφορούν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
Αίτηση για έκδοση ταυτότητας, Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας, αίτηση για έκδοση διαβατηρίου, μόνο αν προσκομιστούν εισιτήρια για ταξίδι, έκδοση πιστοποιητικού γέννησης για νεογέννητο, καταχώρηση αριθμού Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού στο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καταστεί δυνατή η εγγραφή πολιτών (ευρωπαίων ή τρίτων χωρών) στο ΓΕΣΥ και Ταυτοποίηση της εγγραφής φυσικών προσώπων στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδο Ασφαλείας «Αριάδνη».

Επίσης, ταυτοποίηση της εγγραφής Εταιρείας στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδο Ασφαλείας «Αριάδνη» (μόνο στα ΚΕΠ Λευκωσίας 01 (Οδός Γεωργίου Σεφέρη, Έγκωμη), Λεμεσού και Αμμοχώστου) και παραλαβή εγγράφων που έχουν εκδοθεί (ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες οδήγησης, προσφυγικές ταυτότητες).

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι αιτήσεις/δικαιολογητικά για τα πιο κάτω θα πρέπει να τοποθετούνται στα ειδικά κιβώτια που βρίσκονται στην είσοδο του κάθε ΚΕΠ:

  • Αιτήσεις για ΕΕΕ και για Επίδομα Τέκνου και Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας (Σύμφωνα με Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ημερ. 21.3.2020, δεν χρειάζεται για το έτος 2020 να υποβληθεί αίτηση Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας, από όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση κατά το 2019 και η αίτησή τους εγκρίθηκε).
  • Δικαιολογητικά για το ΕΕΕ και για το επίδομα τέκνου
  • Αιτήσεις για φοιτητική χορηγία (κρατική φοιτητική μέριμνα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020).Δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

Το ΥΠΟΙΚ καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα ΚΕΠ για άλλες υπηρεσίες, πέραν αυτών που σημειώνονται πιο πάνω.

Όσον αφορά στην ανανέωση καρτών νοσηλείας, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι οι κάρτες/ ταυτότητες νοσηλείας που έχουν λήξει πρόσφατα (τους τελευταίους έξι μήνες) ή αναμένεται να λήξουν μέχρι 30 Ιουνίου 2020 παραμένουν σε ισχύ για περίοδο 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης τους.

Σημειώνει ότι ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ είναι από 7:30 π.μ. έως 15:00 μ.μ.. ενώ για την εξυπηρέτηση του κοινού από τις 8:00 π.μ. έως 14:30 μ.μ..

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ ζητεί την κατανόηση του κοινού και λυπάται για την ταλαιπωρία, ενώ διαβεβαιώνει ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης την οποία βιώνουμε όλοι, όπως αναφέρει.