Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος Business Clinics, στο ξενοδοχείο The Landmark, στις 10 Ιουνίου 2019, καλωσορίζοντας επίσημα τις 45 νέες επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν για να λάβουν δωρεάν μέχρι 32 ώρες προσωπικού coaching.

Κατά το χαιρετισμό του ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Ανώτερος Λειτουργός – SME Envoy Κύπρου, του Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας τόνισε ότι η Κυβέρνηση για πρώτη φορά προσφέρει πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή. Ο κύριος Καραγιώργης διευκρίνισε παράλληλα ότι η νέα πολιτική βασίζεται στη φιλοσοφία ότι οι επιχειρήσεις έχουν διαφορετικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, ανάλογα με το στάδιο του κύκλου ζωής στο οποίο βρίσκονται.

Το Business Clinics Programme προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses – ASB), που υλοποιείται από την EBRD, εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, και βοηθά μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η κυρία Anna Filipova, National Programme Manager του προγράμματος ASB της EBRD στην Κύπρο, ανέφερε ότι σκοπός της EBRD στην Κύπρο είναι να παρέχει ευρεία στήριξη σε ΜμΕ μέσω διαφορετικών εργαλείων και λύσεων. «Οι νέες επιχειρήσεις ψάχνουν για βασική και πρακτική στήριξη και στην EBRD πιστεύουμε πως το coaching αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Οι 45 νέες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Business Clinics θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τη στήριξη των έμπειρων coaches από το Σεπτέμβριο του 2019» συνέχισε η κ. Filipova.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Σύλια Χατζηχριστοδούλου, από την GrantXpert Consulting Ltd, παρουσίασε τα ωφέλη του coaching για νέες επιχειρήσεις. Η κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε συγκεκριμένα πως «το coaching είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να στηριχθούν νέοι επιχειρηματίες, να δημιουργήσουν σωστές διαδικασίες, δομές, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο και τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να τα εφαρμόσουν αυτά στην πράξη και να επεκτείνουν τις εταιρείες τους περαιτέρω».