ΥΠΟΙΚ: Στόχος η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για να διατηρήσει συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου Cyprus International Investors Summit στη Λεμεσό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μετά την οικονομική κρίση η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 3,5% του ΑΕΠ ανά έτος, πέραν του μέσου όρου της ΕΕ, με την προοπτική να παραμένει θετική.

«Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα σταθερό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, παραμένει εξίσου ισχυρή», είπε, για να διαβεβαιώσει ότι «δεν εφησυχάζουμε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα «πραγματικά» συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, όπως το καλύτερο κλίμα στην Ευρώπη και ότι θεωρείται ως μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο.

«Αυτά είναι πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για τον τομέα της ακίνητης ιδιοκτησίας», είπε, για να σημειώνει ότι πλέον ο τομέας ο οποίος κτυπήθηκε περισσότερο κατά την πρόσφατη κρίση, αναβιώνει στη βάση της ελκυστικότητας της Κύπρου, αλλά και ως αποτέλεσμα φορολογικών κινήτρων, όπως ο τερματισμός του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, η μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%, αλλά και επίσης ως αποτέλεσμα άλλων προγραμμάτων όπως το σχέδιο παροχής υπηκοότητας στη βάση επενδύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πέραν από εξελιγμένο χρηματοοικονομικό κέντρο, η Κύπρος κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση να καταστεί ένα κέντρο διαχείρισης επενδυτικών ταμείων αλλά και το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ. Αλλά, σημείωσε, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί τομείς που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγεία και βεβαίως την ενέργεια.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ιατρικής σχολής, ενός υπερσύγχρονου ογκολογικού κέντρου, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τις υπεράκτιες ερευνητικές γεωτρήσεις «με σημερινή παρουσία παγκόσμιων ενεργειακών ομίλων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

«Και εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε το παν για να διατηρήσουμε τις συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και να προωθούμε συνεχώς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που να ενισχύουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας μας», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στη σύσταση ενός εξειδικευμένου εμπορικού δικαστηρίου με σημαντική επένδυση στον τομέα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ως μέρος της ευρύτερης δικαστικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το ότι η Κύπρος δεν προχώρησε σε αύξηση φόρων ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στο σκέλος των δαπανών.

«Η δημοσιονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά», είπε, προσθέτοντας πως αύριο θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον πέμπτο ισοσκελισμένο συνεχόμενο προϋπολογισμό.

Λέγοντας δεν υπάρχει καμία ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα, ο ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές πως η οικονομική πολιτική έχει εστιαστεί στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και στη διευκόλυνσης της δημιουργίας συνθηκών, που θα οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρηματικές δράσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Αξιόπιστη η Κύπρος για επενδύσεις, επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών σε ξένους επενδυτές

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά στην οικονομία μας και η Κύπρος έχει καταστεί πλέον ένα μέρος όπου κάποιος μπορεί να επενδύσει με σιγουριά, έχοντας τη στήριξη του κράτους, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους του “Cyprus International Investors Summit 2017”, που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στη Λεμεσό.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί το Συνέδριο, ανέφερε στο πλαίσιο δεξίωσης, πως από την οικονομική κρίση του 2013 όλα είναι πλέον διαφορετικά και σημείωσε πως “τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά”.

Υπέδειξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος έφτασε το 3,6%, ότι έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση και οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν στο νησί νέους επενδυτές, ενώ εξέφρασε τη θέση πως έχουμε καταστεί ένας δημοφιλής αλλά και αξιόπιστος προορισμός για επενδύσεις.

Είπε, ακόμη, πως αρκετοί μεγάλοι επενδυτές έχουν επιλέξει ήδη την Κύπρο τα τελευταία χρόνια και ευχήθηκε όπως αυτή η εμπιστοσύνη συνεχιστεί και στο μέλλον.

Διαβεβαίωσε, τέλος, πως η Κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει τους επενδυτές, σε μια “πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος καλωσόρισε τους ξένους επενδυτές, διαβεβαιώνοντας τους πως το Συνέδριο θα προσφέρει την ευκαιρία να ενημερώσει για οτιδήποτε αφορά την οικονομία μας και τις προοπτικές για επενδύσεις.

Πηλείδου: Τα εννέα συγκριτικά ατού της Κύπρου

Τους εννέα λόγους για τους οποίους η Κύπρος παραμένει ελκυστική στην προσέλκυση επενδύσεων, ανάλυσε η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Νατάσα Πηλείδου.

Μιλώντας από το βήμα του 2nd Cyprus International Investors Summit, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, η κ. Πηλείδου υπογράμμισε τη θετική μακροοικονομική προοπτική της Κύπρου με το κυπριακό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 3%.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, στους λόγους περιλαμβάνονται το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό με την Κύπρο, όπως είπε, να διαθέτει το πιο νεαρό σε ηλικία εργατικό δυναμικό στην ΕΕ, με το 55% εξ αυτών να είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πρόσβαση στις αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές αφού, ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, η Κύπρος απολαμβάνει των δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, όπως και των περισσότερων από 40 εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, σημαντικό πλεονέκτημα συνιστούν και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, με την Κύπρο να διαθέτει ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει 12,5% εταιρικό φόρο, ο οποίος μειώνεται περαιτέρω με την υλοποίηση επιπλέον φορολογικών ελαφρύνσεων.

Άλλος ένας λόγος, όπως είπε, είναι το ισχυρό σύστημα παροχής υπηρεσιών για νέες και υφιστάμενες εταιρείες. Η Κύπρος, είπε, διαθέτει περισσότερες από 700 εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, πολλές εκ τω οποίων απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης, αλλά και, πέραν των 2.000 εγγεγραμμένων δικηγόρων και 160 δικηγορικών γραφείων.

Η κ. Πηλείδου ενέταξε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου το σχετικά χαμηλό κόστος καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, την καλή ποιότητα ζωής, το εξαιρετικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά το νομικό σύστημα, τη μεγάλη γκάμα επενδυτών και τη διευρυμένη χρήση της αγγλικής γλώσσας από εταιρείες και από το 73% των Κύπριων.

Πηγή: ΚΥΠΕ