Από το 2017, η 27η Ιουνίου έχει οριστεί ως Διεθνής Μέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Με την αφορμή αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σήμερα το Sir Paul Hotel, μια οικογενειακή επιχείρηση, που κατέστη δυνατή μετά από δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου με εγγύηση από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ), το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Το κτίριο του 19ου αιώνα, στο οποίο στεγάζεται το Sir Paul Hotel, άνηκε στην οικογένεια της νεαρής επιχειρηματία Ναταλί Μαρτίνη για 200 χρόνια αλλά παρέμενε αναξιοποίητο πάνω από τρεις δεκαετίες. Εντοπίζοντας την ανάγκη για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο στο κέντρο της Λεμεσού, η Ναταλί, με σπουδές στα ξενοδοχειακά, αποφάσισε να μετατρέψει το κτίριο σε ένα ζεστό χώρο όπου οι φιλοξενούμενοι να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Σήμερα, μετά από επένδυση ύψους €1.5 εκατομμυρίου, το ξενοδοχείο απασχολεί πάνω από 15 άτομα, και εκπαιδεύει νέους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αναμένεται ότι θα υποδέχεται 3,000 φιλοξενούμενους το χρόνο και αποτελεί ορόσημο για το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

«Η επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ώθηση που χρειαζόμουν για να δημιουργήσω μια επιτυχημένη επιχείρηση», δήλωσε η Ναταλί Μαρτίνη.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει στηρίξει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο. Όπωςτο Sir Paul Hotel, πολλές άλλες επιχειρήσεις στην Κύπρο αξιοποιούν ευκαιρίες στήριξης που παρέχει η ΕΕ, όπως η χρηματοδότηση, η εξεύρεση κεφαλαίων, η εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, η συμβουλευτική υποστήριξη κ.α.

«Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι σημαντικοί τομείς ανάπτυξης για τα Κράτη Μέλη της Ευρώπης, και ιδιαίτερα για την Κύπρο. Στόχος της Ε.Ε. μέσω των χρηματοδοτικών σχεδίων που προσφέρει είναι να βοηθά τους πολίτες να υλοποιήσουν τα δικά τους καινοτόμα έργα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και προώθηση νέων ιδεών, μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών, και στη δημιουργία ενός υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», δήλωσε σχετικά ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στην Κύπρο, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται πως κατά την επταετία 2021-2027, η Ε.Ε. πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα Invest EU που στόχο έχει να ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να στηρίξει τις επενδύσεις και την καινοτομία. Το πρόγραμμα θα συνενώσει τα πολυάριθμα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει η ΕΕ για στήριξη επενδύσεων, καθιστώντας απλούστερη, αποδοτικότερη και πιο ευέλικτη την ενωσιακή χρηματοδότηση. Το InvestEU σκοπεύει να ενεργοποιήσει τουλάχιστον 650 δις ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη.