Ιστορική για την Κύπρο, την οικονομία, την κτηνοτροφία και την τυροκομία χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους πως εάν και εφόσον λειτουργούμε σαν κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies στην Αθηένου, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για το θέμα της κατοχύρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ της Κύπρου.

Θεωρώ, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως «η χθεσινή μέρα ήταν μια ιστορική, πραγματικά, για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την οικονομία, για την κτηνοτροφία, για την τυροκομία, γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν».

Πρόσθεσε ότι «οι εξαγωγές του χαλλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια και αυτό που ευελπιστούμε με την κατοχύρωση είναι να πολλαπλασιαστούν προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα, το πόσο εάν και εφόσον λειτουργούμε σαν κράτος μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα» είπε και εξήγησε πως «όταν λέω κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους τυροκόμους στην απόφαση της ΕΕ για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτησε «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ιδιαίτερα παραγωγική και δημιουργική συνάντηση που είχε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής με τους αντιπροσώπους των τυροκόμων, των κτηνοτρόφων και των αγελαδοτρόφων. Είμαι βέβαιος ότι όλοι κατανοούν πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες ανησυχίες μέσα από συγκεκριμένες και συγκροτημένες πολιτικές» είπε.