Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης με τη φράση «Όχι, επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει» απάντησε σήμερα στο ερώτημα δημοσιογράφου του ΡΙΚ κατά πόσον η Κυβέρνηση συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο (επιδότηση ενοικίου). Συγκεκριμένη επιδότηση των ενοικίων δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθάρισε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα, για πολύ απλούς λόγους, πρώτα απ’ όλα γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα.».

Όσο αφορά τη νύξη που έκανε η δημοσιογράφος για το παράδειγμα της Ελλάδος, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «ούτε στην Ελλάδα έγινε επιδότηση, αυτό που έγινε στην Ελλάδα και ήταν το μοναδικό και δεν ξέρω πως έγινε αυτό το πράγμα, ήταν η διά Νόμου μείωση κατά 40% των ενοικίων στις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πληγεί».

Σημείωσε δε πως οι άλλες χώρες είτε προσπάθησαν μέσω του όπλου της ρευστότητας ή κάποιας επιδότησης να βοηθήσουν στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του ενοικίου ή στο πολύ, αυτό που έχουν κάνει είναι να γίνει η διά Νόμου αναστολή της καταβολής του ενοικίου για μια περίοδο ενός ή δύο μηνών και κάποια αναδιάρθρωση δηλαδή σε ένα χρόνο να πληρωθούν τα χρωστούμενα. Συμπλήρωσε λέγοντας πως αυτό το έπραξαν περίπου πέντε με έξι χώρες από τις 7 ή 8 που πήραν μέτρα, αλλά αύριο θα υπάρχουν και κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις όσον αφορά τα ενοίκια, στα πλαίσια και του νομικού μας συστήματος, αλλά αντιλαμβανόμενοι και τις δυσκολίες στην αγορά και τόνισε ότι είναι γι’ αυτό που πρέπει να βλέπουμε την οικονομική πολιτική σφαιρικά και ολιστικά, το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Ένας φθηνός δανεισμός θα μπορούσε να βοηθήσει την επιχείρηση να καλύψει ένα ενοίκιο ενός μήνα ή δύο μηνών, αν πάρεις και μία, κάποιου είδους επιδότηση για τα λειτουργικά έξοδα θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Επίσης σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να γίνει και ένας διακανονισμός με τον ιδιοκτήτη, πολλοί ιδιοκτήτες έκαναν διακανονισμούς και αν έρθει και το κράτος να βοηθήσει αυτόν που θα κάνει τον διακανονισμό αυτό θα μπορούσε να γίνει και είναι σ’ αυτό το επίπεδο στο οποίο εργαζόμαστε και στοχεύουμε αυτή τη στιγμή, τότε αυτό το μίγμα των πολιτικών είναι που θα βοηθήσει ουσιαστικά.