Η καθολική διαπίστωση που έγινε κατά την ανταλλαγή απόψεων για θέματα αγροτικής οικονομίας στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, είναι ότι ο αγροτικός τομέας επιβάλλεται να έχει αναβαθμισμένη θέση και ρόλο στην οικονομία του τόπου και να πιστέψουμε στην αξιακή βαρύτητα του τομέα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς.

Στη δήλωσή του,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας προσθέτει ότι το ζητούμενο είναι οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται να κινούνται προς αυτό το στόχο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής αναμένει την αξιοποίηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν, ιδιαίτερα από το αγροτικό κίνημα και θα επανέλθει σε μερικούς μήνες για συνέχιση της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας «είχαμε ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αναφορικά με την υπό εκπόνηση στρατηγική μελέτη για την οικονομία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας αφού ανέφερε ότι οι φωνές για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αύξηση της παραγωγής, στην βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και να αξιοποιεί την τεχνολογία, πληθαίνουν, πρόσθεσε ότι το βασικό ερώτημα που απασχόλησε την Επιτροπή είναι σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε, ποια πρέπει να είναι η θέση του πρωτογενούς τομέα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας, ποια η στήριξη και ποια η συνεισφορά της αγροτικής οικονομίας στην ανάπτυξη του τόπου.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι κατά τη συζήτηση παρατέθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες του αγροτικού τομέα τα οποία οδηγούν σε χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες, εκτοπισμό των κυπριακών προϊόντων από τα εισαγόμενα και αδυναμία προώθησης τους στο εξωτερικό και έγινε ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση του συνεργατισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας  συνεχίζοντας αναφέρει ότι με αυτά τα δεδομένα  καλωσορίζουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια επανασύστασης του συνεργατικού κινήματος.

Προσθέτει επίσης ότι επισημάναμε παράλληλα την ανάγκη ριζικού επανασχεδιασμού του τομέα, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των κυπριακών γεωργικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών, την αύξηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων και πρόσβασης σε μεγάλες διεθνείς αγορές, κίνητρα για μεταποιητική βιομηχανία και το κυριότερο την ανάδειξη της ξεχωριστής ταυτότητας και ποιότητας των κυπριακών προϊόντων.