Τη σημασία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της νέας προγραμματικής περιόδου του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για μια “πιο ισχυρή και βιώσιμη οικονομία” στην Ευρώπη μετά την πανδημία, τονίζει η Επίτροπος της ΕΕ για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, “ένα ιστορικό, εύρωστο, ισχυρό σχέδιο”.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, και ερωτηθείσα για τη σύγκριση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ κ.ά. με το σχέδιο Μάρσαλ, εξηγεί ότι προέβη σε αυτή τη δήλωση”, αφού ελέχθη ότι η κρίση (της πανδημίας) είναι αντίστοιχη με τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και η άμεση πτώση του ΑΕΠ είναι συγκρίσιμη μόνο με τον αντίκτυπο του Β` Παγκοσμίου Πολέμου”.

Προσθέτει πως “είχαμε αυτή τη βαθιά κρίση, αλλά σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα (σ.σ. νέο) σχέδιο Μάρσαλ, έχουμε ένα σχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα είναι ιστορικό, εύρωστο, ισχυρό, οπότε ας κάνουμε το καλύτερο”.

Αποσαφηνίζει πως το μήνυμα που θέλει να μοιραστεί με αυτό είναι στην πραγματικότητα μια αίσθηση ευθύνης.

“Τα χρήματα αυτά δεν είναι για να χρησιμοποιηθούν ως συνήθως. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επενδυθούν και όχι να δαπανηθούν. Να επενδυθούν σε μια πιο ισχυρή και πιο βιώσιμη κοινωνία και οικονομία για το μέλλον”, προτρέπει η Ελίζα Φερέιρα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Επίτροπος υπογραμμίζει πως η Ελλάδα έχει πολλά κεφάλαια στη διάθεσή της. Ωστόσο, καθιστά σαφές πως το ζήτημα δεν είναι τα κεφάλαια, αλλά η ποιότητα των προγραμμάτων, και προτρέπει: “Ας μην βιαστούμε και μην θυσιάσουμε την ποιότητα στην ταχύτητα.

Η κ. Φερέιρα αναφέρει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει τη βέλτιστη προσπάθεια προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης των επιχειρησιακών σχεδίων (operational plans) που θα καταθέσει η Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, ειδικά εκείνων που πραγματικά χρειάζεται και ενδιαφέρεται περισσότερο να ολοκληρώσει.

Μάλιστα, τονίζει πως η Κομισιόν δύναται να συμπιέσει τον χρόνο των 5 μηνών που προβλέπεται για την εξέτασή τους, εφόσον είναι ικανοποιημένη με τα επιχειρησιακά σχέδια που θα υποβάλει η Ελλάδα.

Άλλωστε, επισημαίνει πως η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα στην προετοιμασία του συνολικού σχεδίου (του στρατηγικού προγραμματικού εγγράφου στο οποίο περιλαμβάνονται οι γενικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας και οι επιδιωκόμενοι στρατηγικοί στόχοι για την αξιοποίηση των Ταμείων), ενώ παράλληλα η Κομισιόν συνεργάζεται και με τις άλλες χώρες-μέλη για να καταρτίσουν τις δικές του συμφωνίες.