Παρά την πανδημία οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και της εξασφάλισης ενός ανταγωνιστικού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος δεν αλλάζουν τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Χαιρετίζοντας το 5ο International Investors Summit, το οποίο διοργανώθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως μετά την ύφεση του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά περίπου 4,5% το 2021, ενώ τόνισε πως τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «θα αποτελέσουν το σχέδιο για τις πολιτικές ανάπτυξης των επόμενων χρόνων στη βάση του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως μια ανταγωνιστική οικονομία αποτελεί τον καταλύτη για την προσέλκυση εταιρειών και επενδυτών που αναζητούν επενδυτικούς προορισμούς με υψηλή απόδοση στις επενδύσεις τους. «Και εννοείται ότι στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι ξένες επενδύσεις καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές για την αναμόρφωση της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Την κεντρική σημασία της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων στον απόηχο της κρίσης του κορωνοϊού, ανέδειξε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Μιχάλης Μιχαήλ, τονίζοντας πως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου καθιστούν το νησί ως “τον καλύτερο προορισμό για άμεσες επενδύσεις».

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πετρίδης είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε άνευ προηγουμένου προκλήσεις για όλο τον κόσμο με έντονες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Όπως είπε, στην Κύπρο τα δραστικά περιοριστικά μέτρα συνοδεύτηκαν με ένα «συνολικό και γενναιόδωρο δημοσιονομικό πακέτο» με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων αλλά και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνει επιδότηση μισθών, αυξημένες δαπάνες στον τομέα της υγείας, μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και στήριξη του εισοδήματος για επιχειρήσεις και αυτεργοδοτούμενους.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό που επέτρεψε στην Κυβέρνηση να ανταποκριθεί έγκαιρα με την έκρηξη της πανδημίας, ήταν θετική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων, που επέτρεψε την υιοθέτηση ενός γενναιόδωρου πακέτου στήριξης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Ανάκαμψη το 2021

Αναφορικά με την προοπτική της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως έπειτα από μια «αναπόφευκτη αλλά σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητας το 2020, που αναμένεται να φτάσει περίπου στο – 5.5%, το 2021 αναμένεται ανάκαμψη με ρυθμό πέριξ του 4,5%».
Σε αυτό το σημείο, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως σε τέτοιες ταραχώδεις εποχές, οι προβλέψεις συνοδεύονται από μεγάλο αβεβαιότητας, η οποία συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για την αγορά εργασίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως η ανεργία κινήθηκε ανοδικά το 2020 λόγω και της ύφεσης, αλλά εκτιμάται να φτάσει το 8%, που είναι λιγότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν. «Με τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021, η ανεργία αναμένεται να ξεκινήσει να μειώνεται ξανά στο περίπου 7%», συμπλήρωσε.

Ψηλά το χρέος αλλά έχουμε ταμειακά αποθέματα

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, την βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας και των δημοσίων εσόδων σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες στήριξης της οικονομίας, υπήρξε σημαντική επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά το 2020, κάτι που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέος γύρω στο 120% του ΑΕΠ το 2020 από το 95,5% το 2019.

Εξήγησε όμως ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται στις πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων, προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμειακά αποθέματα του κράτους. Λέγοντας ότι η καταφυγή στον δανεισμό ήταν η ορθή προσέγγιση υπό τις περιστάσεις, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως τέθηκε η οροφή του 120% αφού αυτό θεωρείται από τις αγορές ως το σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

«Η πολιτική μας είναι όπως το θέσουμε (το χρέος) σε πτωτική τροχιά από το 2021 και εντεύθεν και αναμένουμε το χρέος να υποχωρήσει περίπου στο 98% το 2023», είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους σχετίζεται με ένα αποθεματικό ρευστών διαθεσίμων γύρω στο 20% του ΑΕΠ».

Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως από το 2014, όταν τα ΜΕΔ κορυφώθηκαν στα €28 δις, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 75%. Αναγνωρίζοντας πως ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει ακόμη υψηλός, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσεις για να αντιμετωπίσουμε το εναπομείναν απόθεμα των ΜΕΔ».

Δεν αλλάζει η πολιτική

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «παρά την πανδημία, οι προτεραιότητες πολιτικής παραμένουν ίδιες, ήτοι η επίτευξη μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η εφαρμογή συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και η διασφάλιση της ενός ανταγωνιστικού και φιλικού επιχειρηματικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς και η πλήρης αξιοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών όπως τη Διευκόλυνση για την Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητα, από την οποία η Κύπρος θα λάβει κονδύλια ύψους €1 δισεκατομμυρίου.

«Αυτό το εργαλείο που θα παραχωρήσει ένα μίγμα δανείων και επιδοτήσεων στα κράτη-μέλη, αναμένεται να είναι βασικό στην αναμόρφωση και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, περιλαμβανομένων δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

Αναφορικά με το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτό το σχέδιο στην ουσία θα «αποτελέσει το σχέδιο για τις πολιτικές ανάπτυξης των επόμενων ετών και θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».

«Λαμβάνει υπόψη την ανάγκη μετριασμού των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και την ανάγκη ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω νέου μοντέλου ανάπτυξης στη βάση του πράσινου και το ψηφιακού μετασχηματισμού», κατέληξε.

Μιχαήλ: 5ετες σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Μιχάλης Μιχαήλ είπε πως στον απόηχο της πανδημίας, «τώρα περισσότερο από ποτέ ο διεθνής ανταγωνισμός για προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων κατέστη πολύ πιο έντονος, καθώς αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας άμεση αξία τόσο για την κοινωνία όσο και την οικονομία».

Τόνισε πως ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ, η Κύπρος στοχεύει να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα της, εξελίσσοντας τομείς οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική προοπτική.

Ο κ Μιχαήλ είπε πως όπως «έχει αποδεχθεί διαμέσου των χρόνων η κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από την ικανότητα προσαρμογής σε εναλλασσόμενες συνθήκες και να ανακάμπτει από εξωγενείς κλυδωνισμούς».

Αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του IMD για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα που κατονόμασε την Κύπρο ως την χώρα με την μεγαλύτερη βελτίωση με άνοδο 11 θέσεων στην 30η θέση από 63 χώρες.

Αναφέρθηκε στο 5ετές σχέδιο του Invest Cyprus, λέγοντας ότι μεγάλη έμφαση δίνεται στο διεθνές σύμπλεγμα εταιρειών τεχνολογίας, τα ελκυστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για τοπικά κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών ειδικά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και φιλοξενίας μέσω του Tour Invest.