Τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχουν βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή της δραματικής αύξησης της ανεργίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοινώνοντας πως από το 2021 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Ο στρατηγικός μας στόχος σε αυτό το στάδιο είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γι’ αυτό στηρίζουμε την απασχόληση, στόχος είναι η αποτροπή της αύξησης της ανεργίας», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως είπε, δόθηκαν €450 εκατ. για στήριξη των εργαζομένων και ανέργων και επιπρόσθετα €100 εκατ. για το σχέδιο επιδότησης λειτουργικών εξόδων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΟΙ δαπάνες αυτές καλύπτονται μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου SURE από το οποίο η Κύπρος έλαβε ήδη €250 εκατ. ως την πρώτη δόση, ενώ αναμένονται άλλα €229 εκατ. στις αρχές του 2021. Υπενθύμισε επίσης ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν πρόσθετα μέτρα με εκτιμώμενη δαπάνη €130 με €150 εκατ. μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, με τα σχέδια που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, στηρίχθηκαν πέραν των 190.000 εργαζομένων, πέραν των 23.000 αυτεργοδοτουμένων, καθώς και άνεργοι που είχαν εξαντλήσει το ανεργιακό επίδομα, το οποίο με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έχει επεκταθεί.

«Όλα αυτά τα σχέδια έχουν βοηθήσει πολύ σημαντικά έτσι ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η εκτίμηση είναι για αύξηση της ανεργίας γύρω στο 8% στο τέλος του έτους λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο ότι «όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η πανδημία και το αν θα υπάρξει τρίτο κύμα». Γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις, αφού τα δεδομένα είναι ρευστά, συμπλήρωσε.

Βάσει του σημειώματος που κατατέθηκε στην Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 ανέρχεται σε €1,41 δισ., περιλαμβανομένων και των έργων των διαρθρωτικών ταμείων, παρουσιάζοντας αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2020. Αν προστεθούν τα διάφορα ταμεία των ΚΑ ανέρχεται στα €3,1 δισ.

Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου απέρριψε θέσεις ότι η Κύπρος υστερεί σε κοινωνικές παροχές, λέγοντας πως μαζί με τα διάφορα ταμεία των Κοινωνικών Αφαλίσεων το σύνολο των κοινωνικών παροχών και δαπανών πλησιάζει τα €2,91 δισ. Όπως είπε, το 93% δίνονται είτε μέσω του προϋπολογισμού, είτε μέσω των ταμείων ΚΑ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το σύνολο των διαφόρων επιδομάτων των ΚΑ, όπως κοινωνική σύνταξη, ανεργιακό επίδομα, θεσμοθετημένη σύνταξη, σύνταξη χηρείας, ανέρχονται σε €1.846 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα επιδόματα και κοινωνικές παροχές, όπως το ΕΕΕ, χορηγία σε συνταξιούχους, κοινωνική σύνταξη ανέρχονται σε €1.068 εκατ.

Απαντώντας σε παρατήρηση του ΑΚΕΛ ότι οι κοινωνικές παροχές είναι μειωμένες σε σύγκριση με το 2020, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως στον προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνονται τα €530 εκατ. που έχουν δαπανηθεί μέσω των μέτρων στήριξης.

Από το 2021 ηλεκτρονική υποβολή και καταβολή των επιδομάτων ΚΑ

Αναφερόμενη στη διοικητική αναδιοργάνωση του Υπουργείου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως με την εμπειρία που αποκτήσαμε από τον Μάρτιο, για ηλεκτρονική καταβολή των επιδομάτων σε μόλις ένα μήνα, έχουμε τροχοδρομήσει τις αλλαγές ιδιαίτερα στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δηλαδή, εξήγησε, πληρωμές από το τέλος του 2020 σε συνεργασία με το Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής «έχουμε ως στόχος να καταργηθούν όλα τα ταμεία που βρίσκονται στα επαρχιακά γραφεία και όλες οι πληρωμές των ΚΑ να γίνονται ηλεκτρονικά».

Όπως είπε, η αλλαγή αυτή θα μειώσει όχι μόνο την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 54 λειτουργών που σήμερα απασχολούνται στα ταμεία των ΚΑ.

Επίσης, είπε, ο στόχος μας, και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε, έτσι ώστε με μια ενιαία ηλεκτρονική πύλη να γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων και ο κάθε πολίτες με την ηλεκτρονική υποβολή να γνωρίζει πού βρίσκεται η αίτησή του και πόσο χρόνο θα μπορεί να εκτελεστεί.

Ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό

Η Υπουργός Εργασίας συμφώνησε με παρατήρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου ότι το συνταξιοδοτικό έχει κλείσει τον κύκλο του.

«Συμφωνώ ότι χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο και του νόμου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων», είπε, προσθέτοντας πως με βάση τα νέα δεδομένα χρειάζεται αλλαγή.

«Στόχος, μέσα στο 2020 να προχωρούσαμε σε ριζικές αλλαγές», πρόσθεσε, εξηγώντας πως υπάρχει αντικίνητρο στην καταβολή εισφορών, αφού αν κάποιος κλείσει 15 χρόνια εργασίας και εργαστεί άλλα δέκα χρόνια η αύξηση της σύνταξής του είναι μηδαμινή.

Χαρακτηρίζοντας την αλλαγή του συνταξιοδοτικού ως ένα μεγάλο κεφάλαιο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ζητήθηκε και λήφθηκε έγκριση από τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε νομικοί να βοηθήσουν το Υπουργείο προχωρεί προς ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.

Λέγοντας πως με την αλλαγή του συστήματος, τα €76 εκατ που δίνει το κράτος από το πάγιο ταμείο, θα μεταφέρονται στο συνταξιοδοτικό, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως «το πιο σημαντικό να δώσουμε κίνητρα ώστε να μην υπάρχει αδήλωτη εργασία».

€19 εκατ. για στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού των €19 εκατ. τον Δεκέμβριο θα παραχωρηθούν αναδρομικά συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημείωσε ότι παρουσίασε στα κόμματα τα σενάρια που υπάρχουν για να καταλήξουμε στην αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Σε σχέση με τον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η κ. Αιμιλανίδου είπε πως το 2108 ο δείκτης βρισκόταν στο 36,9%, αλλά μετά την καταβολή των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα του ΕΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε στο 15,4%.

Εξάλλου, για το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Υπουργός Εργασίας είπε πως ο δείκτης αυτός στην Κύπρο βρίσκεται στο 13,7% σε σύγκριση με 14,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Αναφορικά με την αδήλωτη εργασία, η Υπουργός Εργασίας είπε πως το 2009 βρισκόταν στο 26% και υποχώρησε στο 17,5% το 2017, ενώ με την ψήφιση της νομοθεσίας περί αδήλωτης εργασίας σήμερα βρίσκεται στο 12%.

Για τον κατώτατο μισθό η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε από το Φεβρουάριο του 2020 δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας. «Δεν μπορείς να εφαρμόζεις κατώτατο μισθό όταν αυξάνεται η ανεργία. Υπάρχει τελειωμένη μελέτη. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι εφαρμογή κατώτατου μισθού σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», είπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τη «δυναμική αντίδραση» του Υπουργείου Εργασίας και τη στήριξη που παραχωρεί στους 190.000 εργαζόμενους και τους αυτεργοδοτούμενους εν μέσω της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στην καταβολή €19 εκατ. στους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας πως «πλέον φαίνεται εφικτό να επιτύχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κανένας συνταξιούχος να μην βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε μεν πως τα μέτρα στήριξης του Υπουργείου κινούνται προς τν σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει δε πως «διαπιστώσαμε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα».

«Τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων και των ανέργων ακολουθούν την πεπατημένη των τελευταίων ετών χωρίς να προστίθεται οτιδήποτε καινούργιων», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε ευαρέσκεια για το έργο του Υπουργείου αλλά και της ίδιας της Υπουργού σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Σημείωσε ωστόσο πως επιβάλλεται η πλήρης και ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. «Ο κύκλος του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει κλείσει εδώ και καιρό και επιβάλλεται η πλήρης αναθεώρησή του», είπε, προσθέτοντας επίσης πως η επιβάλλεται επίσης η αναστολή του αναλογιστικού πέναλτι του 12% στην συνταξιοδότηση πριν το 65ο έτος αρχής γενομένης από τα βαριά επαγγέλματα.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε αποδοχή και ταύτιση του Υπουργείου Εργασίας με τη θέση του κόμματος ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα πρέπει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι αυτό το λόγο χαιρέτισε τη θέση του Υπουργείου για την καταβολή των €19 εκατ σε χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ συνεχίζει να προτείνει την παροχή επικουρικής σύνταξης σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι αδιανόητο να έχουμε συνανθρώπους μας, οι οποίοι να εξαρτώνται από μία σύνταξη και αυτή να είναι κάτω από τα αποδεκτά όρια ανθρώπινης διαβίωσης», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας χαρακτήρισε το θέμα των συντάξεων και τις ανισότητας που υπάρχουν σε αυτό ως «μεγάλο θέμα» και πρόσθεσε πως αναμένει τη συνάντηση της Συνεργασίας με την Υπουργό Εργασίας για εξέταση του θέματος.

«Πιστεύουμε ότι το θέμα των συντάξεων θα πρέπει να γίνει πιο βατό για όλους τους πολίτες», κατέληξε.