Μετά το άνοιγμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, η Κύπρος προγραμματίζει να προχωρήσει και σε άνοιγμα προς τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική της αγορά, όπως ανέφεραν ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης σε διαδικτυακό συνέδριο για τον τουρισμό.

Από την 1η Απριλίου η Κύπρος προχωρά στο άνοιγμα των αεροδρομίων της για ταξιδιώτες που έρχονται στην Κύπρο με ένα ή δύο αρνητικά τεστ κορωνοϊού στη βάση της επιδημιολογικής κατηγοριοποίησης του ECDC, κάτι που δίνει σταθερότητα στον προγραμματισμό ταξιδίων αλλά και για την διατήρηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Μιλώντας, στο διαδικτυακό συνέδριο της ΙΜΗ με τίτλο Cyprus Hospitality Industry 2021: “Restarting Roadmap”, ο κ. Περδίος είπε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει ρηματική διακοίνωση με την οποία θα ενημερώνεται η ρωσική Κυβέρνηση ότι η Κύπρος ανοίγει για την ρωσική αγορά.

«Είναι θέμα χρόνου και η ρωσική πλευρά ήθελε να είναι σίγουρη ότι ανοίγουμε και τους υποδεχόμαστε», είπε εξηγώντας ότι αυτό θα επιτρέψει τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων προς την Κύπρο. «Πέρσι δεν επιτρέψαμε στους Ρώσους να κάνουν διακοπές στην Κύπρο και άρα είναι φυσιολογικό το πρώτο βήμα να γίνει από εμάς», πρόσθεσε.

Και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε πως οι Ρώσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν να βεβαιωθούν ότι η Κύπρος θα ανοίξει για αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, έτσι ώστε οι ρωσικές εταιρείες να επιτρέψουν τη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων από την Κύπρο.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε από την πλευρά του ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών για πραγματοποίηση διμερούς συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία για να μπορέσει να ξεκινήσουν οι πτήσεις από Ρωσία προς Κύπρο», προσθέτοντας ότι «το ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος Ρώσων τουριστών θα είναι σημαντικό για την ανάκαμψη της βιομηχανίας νοουμένου ότι θα επιδεικνύουν αρνητικό τεστ».

Ευρύτερα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όλοι εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού την καλοκαιρινή σεζόν παρά την ρευστότητα της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ενόψει και του επίσημου ανοίγματος της χώρας την 1η Απριλίου.

Τόσο ο κ. Καρούσος όσο και ο κ. Περδίος τόνισαν πως το νέο πρωτόκολλο που διέπει την είσοδο της χώρα στη βάση χρωματισμών και χωρίς υποχρεωτική καραντίνα επιτρέπει την αναγκαία σταθερότητα στην προγραμματισμό. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως σύντομα θα δοθεί ρηματική διακοίνωση στη Ρωσική Ομοσπονδία με την οποία θα ενημερώνεται ότι θα επιτρέπεται ο εισερχόμενος τουρισμός από την δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου.

Ο Γιάννης Καρούσος τόνισε πως από την 1η Απριλίου η Κύπρος ανοίγει για άλλες 15 σημαντικές για τη συνδεσιμότητα χώρες, που έρχονται να προστεθούν στις χώρες για τις οποίες δεν υπάρχει ο περιορισμός καραντίνας.

«Αρκετές είναι οι εταιρείες που αύξησαν ή δημιούργησαν βάση στη χώρα μας, έχουν αγκαλιάσει και έχουν επενδύσει σε αυτό το νέο πρωτόκολλο και για αυτό θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες σε αυτή την κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι εν μέσω της πανδημίας το Υπουργείο πέτυχε τον προγραμματισμό πτήσεων με χώρες με τις οποίες δεν υπήρχε επαρκείς ή καθόλου συνδεσιμότητα, όπως τη Γερμανία πέρσι, ενώ ξεκίνησαν πτήσεις από Γαλλία και από σκανδιναβικές χώρες.

Όπως είπε, οι πτήσεις στα αεροδρόμια θα αυξηθούν από 40 με 50 την εβδομάδα στις 160 το τέλος Απριλίου, στις 270 εβδομαδιαίως στο μέλος Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 500 τις βδομάδα. Τόνισε ωστόσο ότι ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιριών εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις πολιτικές αποφάσεις της κάθε χώρας.

«Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η δική μας επιδημιολογική εικόνα γιατί δεν φτάνει μόνο να έχουμε πρωτόκολλα ή να επιτρέπουμε ταξίδια, πρέπει και εμείς να είμαστε πράσινη ή πορτοκαλί χώρα», είπε.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι το νέο πρωτόκολλο που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Απριλίου «θα μας επιτρέψει να έχουμε ενώπιον μας 65 αγορές για να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε τη βιομηχανία.

«Το 2021 θα είναι μια γέφυρα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη το 2022», είπε, για να προσθέσει πως και φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά.

Σε σχέση με το διδάγματα του 2020, ο κ. Περδίος είπε πως ένα «τεράστιο δίδαγμα είναι ότι με καραντίνες δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει η αεροπορική συνδεσιμότητα».

Αναφέρθηκε σε πολλαπλάσια πρόοδο στον τομέα της κρουαζιέρας τα τελευταία 10 χρόνια και έφερε ως παράδειγμα το νέο δρομολόγιο της Royal Caribbean, που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, λέγοντας ότι το δρομολόγιο αυτό θα επιφέρει έσοδα €40 εκατομμύρια σε τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, ο κ. Περδίος τόνισε τη σημασία υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, ταυτόχρονα με τον χειρισμό της κρίσης λόγω της πανδημίας. «Είναι η στιγμή να κάνουμε και τα δύο και το χειρισμό κρίσης αλλά και το στήσιμο του προϊόντος του μέλλοντος» είπε.

Εξάλλου, η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, είπε ότι το 2021 ξεκίνησε χειρότερα από το 2020 με μείωση της επιβατικής κίνησης το πρώτο τρίμηνο να ανέρχεται στο 90%, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω του νέου πρωτοκόλλου που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου.

«Διατηρούμε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη, η οποία μέχρι το τέλος του έτους θα μας φέρει στο 50% ή λίγο πιο πάνω της επιβατικής κίνησης του 2019», είπε.

Τόνισε ωστόσο ότι για τον Μάρτιο παρατηρήθηκαν πολλές ακυρώσεις προγραμματισμένων πτήσεων λόγω της επιδημιολογικής εικόνας τόσο της Κύπρου όσο και άλλων χωρών, για να προσθέσει ωστόσο ότι στα θετικά του Απριλίου είναι ότι ξεκινά να κινείται το Ισραήλ και η Ρωσία. «Εύχομαι ότι δεν θα ακυρωθούν», είπε.

Ο Χάρης Λοΐζίδης ανέφερε με τη σειρά του πως δεν πρέπει να υπάρχουν υπέρμετρες προσδοκίες για το 2021, αλλά τόνισε πως το άνοιγμα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται κομβικής σημασίας και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο ανοίγματος και της Ρωσίας θα είναι σημαντικό για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Ζήτησε από τις κυπριακές αρχές όπως καθορίσουν ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων και για τους Κύπριους έτσι ώστε οι τουριστικές μονάδες να ξεκινήσουν τις ετοιμασίες. Τόνισε ότι στόχος είναι η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.