Προοπτικές προσέλκυσης τουριστών από το Μπαχρέιν, αλλά και από τη μεγαλύτερη αγορά της Σαουδικής Αραβίας προς την Κύπρο, διανοίγονται μέσω της συνεργασίας της Κύπρου με την Gulf Air, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Μπαχρέιν.

Ο κ. Περδίος συμμετείχε στην αποστολή που συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μπαχρέιν, αλλά παρέμεινε για πρόσθετες επαφές με ανώτατα στελέχη της Gulf Air, του Συμβουλίου Τουρισμού και του Συμβουλίου Προσέλκυσης Επενδύσεων της χώρας, ενώ παραχώρησε αριθμό συνεντεύξεων σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για προβολή της Κύπρου. Επίσης διοργανώθηκε μια εκδήλωση για παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής τουρισμού της Κύπρου και των αλλαγών που επήλθαν λόγω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του, ο κ. Περδίος αναφέρθηκε ειδικότερα στις επαφές με την ηγεσία της Gulf Air, όπου τέθηκε η επιθυμία της εταιρείας να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση για επέκτασή της στο εξωτερικό και ειδικότερα προς την Ευρώπη και πιο μακρινούς προορισμούς, όπως τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει δρομολόγια, που να ενδιαφέρουν και να εξυπηρετούν τους στόχους της Κύπρου, ενώ στη συνάντηση τέθηκε και ο τρόπος κοινής προβολής των δρομολογίων αυτών.

«Θέλαμε να βεβαιωθούν ότι οι στόχοι και η στρατηγική μας συμπίπτουν», είπε ο κ. Περδίος, προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο μετέφερε ως δυνητικούς προορισμούς της νέας επέκτασης προορισμούς σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και άλλους προορισμούς, που ενδεχομένως να προκύψουν στο πλαίσιο αυτό.

Υπενθύμισε ότι προ της πανδημίας το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε ξεκινήσει τη διερεύνηση για προσέλκυση μιας αεροπορικής εταιρείας των χωρών του Κόλπου, η οποία να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση για διενέργεια πτήσεων, διανοίγοντας μακρινούς προορισμούς ή και ευρωπαϊκούς προορισμούς με τους οποίους δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση.

Πόρτα και προς Σαουδική Αραβία

Ερωτηθείς για τις δυνητικές τουριστικές ροές από το Μπαχρέιν, ο κ. Περδίος τόνισε πως ναι μεν το Μπράχειν είναι μικρή χώρα με παραπλήσιο πληθυσμό με την Κύπρο, αλλά είναι μια νησιωτική χώρα και συνεπώς ο κόσμος ταξιδεύει συχνά.

Όπως είπε, κατά την επίσκεψη «εξετάστηκε ζεστά» το θέμα της προσέλκυσης τουριστών, αφού ο πληθυσμός της χώρας αυτής έχει υψηλές τουριστικές δαπάνες, ενώ υπάρχουν απευθείας πτήσεις από και προς την Κύπρο.

Επεσήμανε ωστόσο την προοπτική διανοίγεται για προσέλκυση τουριστών από τη γειτονική Σαουδική Αραβία, αφού η Σαουδαραβική πόλη Νταμάμ, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου, συνδέεται μέσω γέφυρας με το Μπαχρέιν με μια διαδρομή μόλις 25 λεπτών με αυτοκίνητο.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, αποφασίστηκε από κοινού όπως το Υφυπουργείο και η Gulf ξεκινήσουν να προβάλλουν το δρομολόγιο Μπαχρέιν – Λάρνακα και στη Σαουδική Αραβία, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολη η έκδοση θεώρησης διαβατηρίων από τους Σαουδάραβες στο κυπριακό προξενείο στο Μπαχρέιν.

Όπως εξήγησε, ένας Σουδάραβας μπορεί να κάνει αίτηση στο κυπριακό προξενείο στο Μπαχρέιν, να παίρνει τη βίζα και να αναχωρεί για την Κύπρο, ενώ αν μετέβαινε στο Ριάντ για εξασφάλιση θεώρησης θα χρειαζόταν να ταξιδέψει οδικώς για πέντε ώρες.

«Άρα, ανοίγουμε πόρτες και προς τη Σαουδική Αραβία», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή το δρομολόγιο Μπαχρέιν – Λάρνακας εκτελείται δύο φορές τη βδομάδα, «αλλά αν ευδοκιμήσουν οι σχεδιασμοί η Gulf Air έχει πάρα πολλή ευελιξία για να προσθέσει περισσότερες πτήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε το Υφυπουργείο ζήτησε από την εταιρεία οι πτήσεις να πραγματοποιούνται Πέμπτη- Κυριακή (αντί Παρασκευή- Κυριακή) για να μπορούν οι Κύπριοι να ταξιδεύουν για το τριήμερο (Παρασκευή – Κυριακή).

«Εμείς διαβλέπουμε προοπτική και προς το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, που τα θεωρώ ως δεδομένα και απ’ εκεί και πέρα υπάρχει προοπτική για περαιτέρω δρομολόγια προς την Ευρώπη και άλλους προορισμούς μέσω της συγκεκριμένης επέκτασης της Gulf Air έχοντας ως επίκεντρο την Κύπρο», τόνισε.

Μαραθώνιος επισκέψεων το επόμενο εξάμηνο

Στο μεταξύ, το ταξίδι στο Μπαχρέιν σηματοδοτεί μια σειρά επισκέψεων το επόμενο εξάμηνο, σε Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστρία Πολωνία, Ουκρανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ρωσία. «Ο στόχος είναι η προβολή της χώρας, του καινούργιου προσώπου της Κύπρου, τα νέα προϊόντα και για επαφές με οργανωτές ταξιδίων και ενδεχομένως και αεροπορικές εταιρείες», κατέληξε ο κ. Περδίος.