Την επιλογή της εφάπαξ πληρωμής επέλεξαν οι περισσότεροι φορολογούμενοι για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το Τμήμα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους τους ΔΗΣΥ, για να δοθεί παράταση στη ρύθμιση της καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τις μέχρι στιγμής ρυθμίσεις που έχουν γίνει με βάση το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι «μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 2.750 ρυθμίσεις με αρχικό ποσό φόρου γύρω στα €78 εκατομμύρια» και μετά από τις εκπτώσεις, αν τηρηθούν από τους φορολογούμενους τα συμφωνηθέντα, θα πληρωθούν €62 εκ., σημειώνοντας ότι η συνολική έκπτωση ανέρχεται στα €16 εκ.

Είπε ακόμη ότι από τις 2.750 ρυθμίσεις ή €78 εκ., οι 2.200 ή €57 εκ. αφορούν εφάπαξ πληρωμές και μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη υπολογίζεται να εισπραχθούν γύρω στα €43 εκ., ενώ τα υπόλοιπα αφορούν ρυθμίσεις με δόσεις και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων υπάρχει και η αντίστοιχη έκπτωση στους τόκους και τις επιβαρύνσεις.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λόγος των πολλών ρυθμίσεων εφάπαξ πληρωμών οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγάλοι οφειλέτες επειδή έγινε αναφορά ότι θα ψηφιζόταν η νομοθεσία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πλήρωναν και ήρθαν να πληρώσουν μόλις ψηφίστηκε η νομοθεσία για να επωφεληθούν την έκπτωση.

«Στην ουσία αν δεν γίνουν οι τροποποιήσεις (που εισηγείται η πρόταση νόμου) είναι ότι πιθανόν να τιμωρούμε εκείνους που δυσκολεύονται περισσότερο να ετοιμάσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις γιατί έχουν προβλήματα με τους λογιστές τους, ή δυσκολεύονται να βρουν μετρητά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε ότι το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με την τροποποίηση του νόμου καθότι δίνει την ευχέρεια στους φορολογούμενους που θέλουν να διεκδικήσουν αυτή την ρύθμιση, να ολοκληρώσουν την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών τους για να μπορέσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Ανέφερε ότι επειδή υπάρχουν αρκετοί φορολογούμενοι που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις για σειρά ετών με αυτή την παράταση των τριών μηνών δίδεται η ευχέρεια να το πράξουν τώρα.

Πέραν τούτου, το κίνητρο, σύμφωνα με τον κ. Παντελή, πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής του διαφορετικά παύει να είναι κίνητρο και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε, περιλαμβάνεται τροποποίηση η οποία καθορίζει ότι η περίοδος που ισχύει το σχέδιο λήγει την 30η Ιουνίου του 2018.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να δοθεί παράταση στην ρύθμιση της καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας με δόσεις επιτρέποντας παράλληλα νοουμένου ότι τηρούνται ορισμένες υποχρεώσεις από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα να μειώνονται ανάλογα οι πρόσθετες οφειλές. Οι υποχρεώσεις αυτές συνίστανται σε πλήρη εξόφληση των αρχικών φορολογικών οφειλών με αριθμό συγκεκριμένων δόσεων και σε χρονική προθεσμία που θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ του Εφόρου και του αιτητή, με αναλογική μείωση των πρόσθετων οφειλών.

Επίσης, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για άλλους τρεις μήνες (μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017 αντί μέχρι 3 Οκτωβρίου του 2017) από αυτούς που προνοούσε ο βασικός νόμος.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία γιατί η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας ήταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα αρκετοί επηρεαζόμενοι να μην είχαν την δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Επίσης, με την πρόταση αυτή τίθεται περιορισμός στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή των προσώπων στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 6 του βασικού νόμου, «νοείται ότι καμιά φορολογική δήλωση θα θεωρείται ως υποβληθείσα για τους σκοπούς του παρόντος νόμου μετά την 30η Ιουνίου του 2018».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση δεν ανοίγεται η πόρτα σε οποιονδήποτε νέον φορολογούμενο που δεν τον κάλυπτε ο νόμος αλλά σε εκείνον που δεν πρόλαβε ή επειδή τα χρονικά περιθώρια δεν ήταν αρκετά για να υποβάλει δηλώσεις προηγούμενων ετών που εκκρεμούν.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα είναι πρωτεργάτης στην προώθηση των νομοσχεδίων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έκανε μάχη για να γίνουν 60 οι δόσεις και για τη νομοθεσία που διευκολύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε αυτή η νομοθεσία να μετατραπεί σε παράθυρο που να οδηγεί σε φορολογική αμνηστία».

«Η παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα και φωτογραφίζει συγκεκριμένους οφειλέτες, οι οποίοι στοχεύουν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο που άνοιξε με τη νομοθεσία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον φόρο για να καλύψουν όσο μπορούν παράνομα κέρδη και δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν συμφωνεί «στην επέκταση αυτής της ευκαιρίας που δόθηκε στους διάφορους οφειλέτες στο φόρο γιατί δημιουργεί κινδύνους φοροδιαφυγής».

Πηγή: ΚΥΠΕ