Στόχος της Κυβέρνησης είναι αφενός να στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και αφετέρου να επενδύσει και σε εναλλακτικές μορφές οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από σημερινή σύσκεψη για την οικονομία στο Προεδρικό με επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως το μεγάλο προσωπικό του στοίχημα και βασικός στόχος της Κυβέρνησής του είναι το σχέδιο της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «ένα στοίχημα που θα το πετύχουμε όλοι μαζί όπως το πράξαμε και τις κρίσιμες ώρες του 2013».

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Να μιλήσουμε για μια σταθερή προοπτική γρήγορης ανάκαμψης», τόνισε και υπογράμμισε πως η σημερινή συνάντηση “έχει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα της Κύπρου και το μέλλον του κάθε πολίτη”.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους επαγγελματικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την αποδοχή της πρόσκλησης για μια σφαιρική, όπως είπε, συζήτηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για την εποικοδομητική υποβολή σημαντικών απόψεων, εισηγήσεων που έχουν υποβάλει και οι οποίες τυγχάνουν και θα τύχουν αξιολόγησης από τα καθ΄ ύλην αρμόδια Υπουργεία, όπως σημείωσε, «ώστε να ακολουθήσει ένας διάλογος που να μας οδηγήσει το αργότερο στα μέσα Μαΐου με συγκροτημένες και συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να δοθεί η ευκαιρία μιας νέας επανεκκίνησης της οικονομίας ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας».

Αναφέροντας ότι η σημερινή σύσκεψη συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός χρόνου μάχης για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σε αυτήν τη μάχη – όπως σε κάθε μάχη- μετράμε απώλειες», τις μεγαλύτερες των οποίων, «τις μετρήσαμε σε ζωές συνανθρώπων μας».

«Αυτές οι απώλειες δυστυχώς δεν αναπληρώνονται. Η ελπίδα, αλλά κυρίως η προσπάθεια όλων μας, εξακολουθεί να είναι το οριστικό τέλος αυτού του εφιάλτη. Και προσβλέπω με αισιοδοξία πως είμαστε αρκετά κοντά», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι απώλειες και σε αυτόν τον τομέα είναι βεβαίως ορατές, όχι όμως αμετάκλητες και μη αναστρέψιμες».

«Αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες» και «καταφέραμε να συγκρατήσουμε την ύφεση χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με σχέδιο, αλλά και με μεγάλες θυσίες αντέξαμε στα δύσκολα».

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μετέφερε στους εταίρους της Κυβέρνησης πως «ο στόχος της Κυβέρνησης είναι αφενός να στηρίξει όλους τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί, όπως έμπρακτα εξάλλου το έχει κάνει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση με ποσό ύψους 1.6 δις, προκειμένου να στηριχθούν η εργασία και οι εργαζόμενοι».

Αφετέρου, συνέχισε, «να επενδύσει και σε εναλλακτικές μορφές οικονομίας, με έμφαση στη μεταφορά έδρας των εταιρειών στην Κύπρο, στην έρευνα και καινοτομία, την εκπαίδευση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και τον τουρισμό, μέσω φορολογικών και όχι μόνον, κινήτρων».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «υψίστης σημασία και ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των μεταρρυθμίσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί και είναι ανάγκη να υιοθετηθούν, προκειμένου να αντλήσουμε τα κονδύλια ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μας αναλογούν».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις, όπως η πράσινη φορολογία, το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας, η διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων και η απλοποίηση διαδικασιών για επιχειρήσεις, δηλαδή, όπως εξήγησε, «η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, για να μη κάνω αναφορά στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων που άπτονται της δικαιοσύνης και σωρείας άλλων τομέων».

Ανέφερε επίσης ότι πέραν τούτων, γνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει πως από το 2015 και μετά, η Κυβέρνηση ενέκρινε την υλοποίηση 885 έργων κοινής ωφελείας, τόσο σε δήμους όσο και σε κοινότητες, ύψους €3.8. δις.

Εξ αυτών, συνέχισε, 552 έργα, ύψους €876 εκ. έχουν ολοκληρωθεί, 161 έργα ύψους €1.5 δις. είναι υπό κατασκευή και δρομολογήθηκε η υλοποίηση 149 έργων ύψους €1.3. δις.

«Ήρθε η ώρα που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα νέο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο, το σχέδιο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας», ανέφερε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουν να γίνουν πολλά» και υποσχέθηκε πως «θα γίνουν περισσότερα».