Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς συζήτησαν την Παρασκευή το συντονισμό και τη συνεργασία τους ώστε η Κύπρος να συμμετέχει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση της εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ και να επιτύχει το μέγιστο δυνατό όφελος από τις κοινοτικές πολιτικές.

Η έναρξη της συνεργασίας αρχίζει με την αναζήτηση συνδρομής από την Ένωση στη διαχείριση της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση ο κ. Φουρλάς εξήγησε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από δικό τους αίτημα, καθώς έκρινε πως ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου η συζήτηση θεμάτων των αρμοδιοτήτων της Υπουργού και της Επιτροπής στην οποία είναι μέλος, θα ήταν χρήσιμη προκειμένου να τεθούν θέματα στα οποία υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης από την Κύπρο.

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, πολλά και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας, στα οποία μπορούμε να δράσουμε από κοινού και απαιτείται συνεργασία και συντονισμός, συνέχισε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ προσθέτοντας πως κατά τη συνάντηση του με την Υπουργό εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθεί η συνεργασία και ο συντονισμός, προκειμένου ο ίδιος ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωβουλής να μπορέσει να διεκδικήσει κάποια πράγματα, να καταθέσει θέσεις και ενδεχομένως να αποτρέψει κάποιες εξελίξεις που δυνατόν να μην συμφέρουν την Κύπρο.

Σημείωσε πως «αυτή είναι μόνο η αρχή και σκοπεύουμε να είμαστε σε συνεχή επαφή προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο και τους Κύπριους εργαζόμενους».

Στην Επιτροπή Απασχόλησης κρίνονται όλα τα θέματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις, εργοδοσία, εργαζόμενους, υποχρεώσεις, ευθύνες και όλα τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη και ως εκ τούτου η παρουσία Κύπριου Ευρωβουλευτή στην Επιτροπή αυτή είναι σημαντική, εξήγησε, σημειώνοντας πως ως μέλος της Επιτροπής αυτής μπορεί να θέτει θέματα, να ψηφίζει και να καθορίζει με τους συναδέλφους του Ευρωβουλευτές την ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα της εργασίας.

Ο κ. Φουρλάς ανέφερε πως σε πρώτη φάση θα εστιάσει το βάρος των προσπαθειών του στην εξεύρεση τρόπων μέσα από τους οποίους η ΕΕ, μέσω της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων μπορεί να συνδράμει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει το θέμα της υπογεννητικότητας.

«Θα διεκδικήσουμε οτιδήποτε μπορούμε να αντλήσουμε από την ΕΕ, είτε ως οικονομική βοήθεια είτε ως στήριξη για να λύσουμε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος», διαβεβαίωσε.

Ερωτηθείς εάν η προσπάθεια του θα χρειαστεί τη συνδρομή και των άλλων πέντε αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή, ο κ. Φουρλάς παρατήρησε πως «είμαστε έξι Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται συνεργασία σε πάρα πολλούς τομείς με τον καθένα μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει».

«Ο καθένας από το δικό του μετερίζι δίνει τις μάχες του, αλλά και από κοινού εκεί και όπου χρειάζεται ενωμένοι ως ομάδα λειτουργούμε για το καλό της πατρίδας και του κυπριακού λαού στο σύνολο του», είπε.