Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε τις αποφάσεις της επί των εφέσεων που καταχωρήθηκαν κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως οι περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους ήταν νόμιμες και ως εκ τούτου η πρωτόδικη απόφαση, η οποία έκρινε πως οι μειώσεις ήταν αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έπεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί των αποφάσεών του την 01/11/2019, αφού πρώτα άκουσε τις θέσεις και τα επιχειρήματα των δυο πλευρών στο πλαίσιο αγορεύσεων.

Ικανοποίηση για απόφαση Ανωτάτου εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ 

Ικανοποίηση για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας πως με αυτή κατοχυρώνονται οι πολιτικές της κυβέρνησης για διασφάλιση της δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση καθότι «η σημερινή απόφαση κατοχυρώνει νομικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα και μας επιτρέπουν να τηρούμε και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που σύσσωμη η οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τέλος τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για τη νομική στήριξη.

Νωρίτερα σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε αποδεκτές τις προσφυγές της κυβέρνησης ανατρέποντας έτσι την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριπτε την έφεση αυτό θα επιβάρυνε τα δημόσια ταμεία με €844 εκατομμύρια σε ορίζοντα τετραετίας, ή €211 εκατ. ετησίως.

ΟΕΒ: Ορθή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αποκοπές στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία τελεσίδικα ακυρώνεται η πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι αποκοπές επί των απολαβών των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2011 – 2013.

Με την απόφαση αυτή τα δημόσια οικονομικά αποκτούν οξυγόνο το οποίο μπορούν να διοχετεύσουν απρόσκοπτα στην διάσωση της πραγματικής οικονομίας, στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει ο τόπος μας με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού.