Στις δύο προηγούμενες φάσεις (1η και 2η) του Προγράμματος Στήριξης της Οικονομίας, αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, λέγοντας ότι στην πρώτη φάση του Προγράμματος, που αφορούσε την περίοδο των αυστηρών περιορισμών διακίνησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, δηλαδή την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου, «με εμπροσθοβαρείς οριζόντιες παρεμβάσεις, στηρίξαμε τα εισοδήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε όλο σχεδόν το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τον ζωτικό τομέα της υγείας, διαθέτοντας επιπλέον 100 εκ. ευρώ για την υγειονομική διαχείριση της κρίσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναλογιζόμενοι τον υψηλό ιδιωτικό δανεισμό και τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στους δανειολήπτες, λήφθηκαν ειδικά μέτρα, ενώ όσον αφορά τις επιχειρήσεις λήφθηκαν, όπως είπε, τόσο φορολογικά όσο και αλλά πιο γενικής φύσεως μέτρα.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση του Προγράμματος στήριξης της οικονομίας που αφορούσε την περίοδο της σταδιακής άρσης των περιορισμών μέχρι και σήμερα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι την περίοδο αυτή, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, λάβαμε και αλλά πολύ σημαντικά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξη των επιχειρήσεων όπως μεταξύ άλλων την απευθείας στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοτελώς εργαζομένων με εφάπαξ ποσό για κάλυψη οφειλών σε ενοίκια ή άλλα λειτουργικά έξοδα.

Σημείωσε ότι το επίδομα αναμένεται να καταβληθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στο σχέδιο επιδότησης των επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά δάνεια, στο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, ένα κοινωνικό μέτρο προς όφελος κυρίως των νέων ζευγαριών, στην φορολογική επιστροφή για μείωση ενοικίων, και όχι φοροελάφρυνση μειωμένης δημοσιονομικής επίπτωσης όπως έγινε στις περισσότερες χώρες και στη μείωση του ΦΠΑ από 9% σε 5% σε τομείς συναφείς με την τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, εστιατόρια και δημόσιες μεταφορές).

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα, και προς ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αξιοποιώντας τα εργαλεία που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίναμε τρία σχέδια ρευστότητας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη συμμετοχή της στο «Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων», ενώ την ίδια ώρα αυξήσαμε το ύψος του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων προς ΕΤΕ κατά 500 εκ, και εγκρίναμε νέο σχέδιο ρευστότητας για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου το οποίο διαχειρίζεται η ΕΤΕ», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα δημοσιονομικά αντέχουν τις πιέσεις με τις συνεχείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε διαβεβαιώσει ότι θα εξαντλήσουμε την ευελιξία μας χωρίς να διακινδυνέψουμε την χώρα».