Η Κύπρος έχει μέλλον φτάνει να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος υπάρχει, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέλαβε την Πέμπτη την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ).

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για την εξαιρετική δουλειά που κάνει, η οποία όπως είπε δεν είναι καθόλου θεωρητική. Το ΥΠΟΙΚ, πρόσθεσε, συνεργάζεται και εφαρμόζει το τι προκύπτει από τις εργασίες του Συμβουλίου, και ήδη εφαρμόζονται αρκετές από τις δράσεις στο πλαίσιο των 200 και πλέον δράσεων οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και τις προϋπολογίζει για την ολοκλήρωση του μοντέλου ανάπτυξης.

Είναι πολύ σημαντικό, συμπλήρωσε, ότι σε συνεργασία με το Συμβούλιο ο προϋπολογισμός γίνεται με βάση κάποιο όραμα, με βάση κάποιο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο εμπίπτει στο «Όραμα 2035».

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό εμπεριέχεται και το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που συνάδει πάντα με την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης για την οποία εργάζεται και το Συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να έχουν αγαστή συνεργασία με το Συμβούλιο, αναφέροντας ότι η Κύπρος έχει μέλλον φτάνει να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος, όπως είπε, υπάρχει.

Ο Πρόεδρος του ΣΟΑΚ Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι ίσως το πιο μεγάλο έργο το οποίο πραγματοποιεί και ακόμα και δεν έχει ολοκληρώσει το Συμβούλιο, είναι η στρατηγική μελέτη για το νέο μοντέλο οικονομίας της Κύπρου το «Όραμα 2020-2035». Αυτό το σχέδιο, όπως είπε, συμβαδίζει και συνδυάζεται με τις προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

«Θα έχουμε μια απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Συμβαδίζει και με τον προϋπολογισμό και με τα έργα τα οποία το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας θέλει να κάνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο συνεχίζει για ακόμα μια τριετία και έχει ήδη επιλέξει τα επόμενα θέματα τα οποία θα τους απασχολήσουν, αλλά όπως είπε το πιο σημαντικό που θέλουν να ολοκληρώσουν είναι το «Όραμα 2020-2035» που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Κυβέρνηση πριν από το τέλος του χρόνου.