Νέα δεδομένα και προοπτικές για επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Κροατίας προκύπτουν από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έγινε την 1η Ιουλίου. Ο Συντονιστής Επιχειρηματικών Συνδέσμων της ΟΕΒ, Κυριάκος Αγγελίδης, συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Κροατία, με θέμα «Η Κροατία στην Ε.Ε», όπου εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και οργανισμών από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. είχαν την ευκαιρία να κάνουν επαφές και να ενημερωθούν γι’ αυτές τις νέες επιχειρηματικές και εμπορικές προοπτικές. Ο κ. Αγγελίδης μας εξηγεί τα νέα επιχειρηματικά δεδομένα σε σχέση με την επικείμενη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κύριε Αγγελίδη, πρόσφατα εκπροσωπήσατε την Κύπρο σε επιχειρηματική αποστολή στην Κροατία, μέσα στα πλαίσια της οποίας συμμετείχατε και σε συνέδριο στο Ζάγκρεμπ, με θέμα «Η Κροατία στην Ε.Ε.». Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού και τι αποκομίσατε από αυτό;
Όντως, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα αποστολή που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ζάγκρεπ (μεταξύ 4-6 Ιουνίου) όπου έγιναν συναντήσεις και επαφές με Κροάτες τεχνοκράτες και εμπορικούς ακολούθους καθώς και συμβούλους για το ενδεχόμενο επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ χωρών της Ε.Ε, με την ευκαιρία της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου 2013.

Υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές οικονομικής ή επιχειρηματικής συνεργασίας με την Κύπρο;
Στο παρόν στάδιο θα έλεγα ότι το καλύτερο είναι να ξεκινήσουν να προγραμματίζουν επαφές αλλά και να επισκέπτονται εμπορικές εκθέσεις στην Κροατία ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες από τον τόπο μας έτσι ώστε να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τις προοπτικές που υπάρχουν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι για να διεισδύσει κάποιος στην Κροατία, θα βοηθούσε πολύ να συνάψει σχέση με κάποιο εμπορικό εταίρο από την τοπική αγορά για να είναι πιο εύκολο να εξοικειωθεί με την τοπική οικονομία και τους κανόνες της, όπως για παράδειγμα νομοθεσία, γραφειοκρατία κτλ.
Σίγουρα πρόκειται για χώρα που δεν είναι εντελώς ξένη προς την Κύπρο, αφού υπάρχει κυπριακή και ελληνική παρουσία σε επιχειρηματικό επίπεδο στα βαλκάνια εδώ και κάποια χρόνια τώρα. Δεν μπορεί βεβαίως να συγκριθεί με τις προοπτικές που θα υπάρξουν για εμπορική συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως την Αυστρία και Ουγγαρία που είχαν συνυπάρξει με την Κροατία ως μέλη της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, όμως αξίζει να ασχοληθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου με τη χώρα αυτή που έχει πολλά θετικά να επιδείξει ως μια καινούρια χώρα που μόλις το έτος 1992 απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Στο παρελθόν η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Με δεδομένο ότι η Κροατία θα είναι σύντομα το νέο μέλος της Ε.Ε., ποια εμπόδια αναμένετε ότι θα ξεπεραστούν ή θα αναιρεθούν έτσι ώστε να τεθούν βάσεις για νέες προοπτικές συνεργασίας;
Τα εμπόδια των φορολογιών και του προστατευτισμού θα μειωθούν δραστικά τώρα που η χώρα αυτή έχει γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε. και είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες σε τομείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία. Για παράδειγμα, οι προσφορές του δημοσίου στην Κροατία, πιστεύω σιγά-σιγά θα είναι ανοικτές για υποβολή ενδιαφέροντος από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως άλλωστε γίνεται και στην Κύπρο, έτσι ώστε να μπορέσει σύντομα μια κυπριακή επιχείρηση να ενδιαφερθεί και να υποβάλει προσφορά για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στη χώρα αυτή.

Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι οι δύο χώρες μπορούν να έχουν άμεση συνεργασία έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν αμοιβαία οφέλη;
Πιστεύω ότι με συστηματική προσπάθεια θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τον τομέα των φαρμάκων, την ενέργεια για παράδειγμα εξαγωγές ηλιακών θερμοσιφώνων και τη βιομηχανία τροφίμων για εξαγωγές σε χαλλούμι, γιαούρτι, φέτα ή και ποτών όπως κρασί, κουμανδαρία, ζιβανία, μπύρα.