Δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ένα διάλογο με ελεύθερη βούληση ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, δηλαδή μακράν και πέραν οποιωνδήποτε εκβιασμών ή απειλών, και εάν δεν ακυρωθεί η Navtex και αποσυρθεί το Μπαρμπαρός, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα συμβάλουν έτσι ώστε να αποκατασταθεί το απαιτούμενο κλίμα αλλά και οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος προκειμένου το συντομότερο να εξευρεθεί μια λύση του Κυπριακού.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη πρόθεση και αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει δημιουργικά σε ένα διάλογο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική του συμβιβασμού και η λογική της δημιουργίας συνθηκών ειρήνης στην περιοχή, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι σημαντική συμβολή σε αυτό έχει να διαδραματίσει η τουρκική κυβέρνηση.

Σημειώνοντας ότι εκφράζονται ελπίδες από πολλούς και διάφορους που καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι συνθήκες σύντομα επανέναρξης του διαλόγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να μην είναι απλά κάποιες προσδοκίες χωρίς περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι θα αναμένει και εκ του αποτελέσματος των προσπαθειών θα εξαρτηθεί και η επανέναρξη του διαλόγου.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι στοχεύει όχι απλά στη διατήρηση αλλά και στην εμβάθυνση και περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας ενώ θα υπογραφούν και συμφωνίες για πλειάδα θεμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΚΥΠΕ.

Ερ – Ένα χρόνο μετά την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, ποιες οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, μετά και την αναστολή της συμμετοχής σας λόγω των τουρκικών προκλήσεων; Υπάρχουν κάποιες κινήσεις είτε εκ μέρους σας είτε εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ή των ΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση;
Απ. Μετά την έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος, που εν τη ουσία αποτελεί ένα σκελετό της λύσης με σημαντικές βελτιώσεις και αναφορές άλλων κοινών ανακοινωθέντων ή συμφωνιών κορυφής, αντηλλάγησαν προτάσεις, σε πρώτο στάδιο διερευνητικού χαρακτήρα, σε δεύτερο στάδιο γραπτές εφ` όλης της ύλης που άπτονται των διαφόρων ερωτημάτων που αποτελούν τις συνιστώσες για μια λύση του Κυπριακού στη βάση που έχει συμφωνηθεί και είχε οριστεί και ημερομηνία έναρξης συνομιλιών 9/10, με συγκεκριμένη ατζέντα.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε και από εκεί η αναστολή της συμμετοχής μου στις συνομιλίες από την όλως αιφνίδια και παντελώς αδικαιολόγητη έκδοση Νavtex από πλευράς Τουρκίας και όχι μόνο, αλλά και της αποστολής του διερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, τη συνοδεία πολεμικών σκαφών. Αυτά αποτελούν τα γεγονότα που οδήγησαν στο νέο αδιέξοδο.

Όχι μόνο ο κ. Έιντε αλλά και πλείστες των χωρών που εμπλέκονται ή ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού προβαίνουν σε διπλωματικά διαβήματα προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου.

Αυτό που από πλευράς μου θέλω να τονίσω είναι η αποφασιστικότητα για συμμετοχή σε ένα διάλογο αλληλοσεβασμού των δύο κοινοτήτων και του διαπραγματευτικού τους στάτους, θα έλεγα, έτσι ώστε με ελεύθερη βούληση και όχι υπό την απειλή των όποιων στρατιωτικών μέσων να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους.

Ερ. Αισθάνεστε ότι ασκείται οποιαδήποτε πίεση προς εσάς για κάποιες περαιτέρω ενέργειες για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών;
Απ. Παρακολουθώντας και διάφορες δηλώσεις των πολλών και διαφόρων, που άλλοι ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού και άλλοι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των χωρών τους, η μόνιμη συμβουλή είναι η επιστροφή στο διάλογο. Θα έλεγα ότι συμβουλές παίρνω, πιέσεις δεν δέχομαι.

Και εάν δεν δημιουργηθούν οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει ένας διάλογος στα πλαίσια που έχω αναφέρει, δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Αλλά την ίδια ώρα θέλω να πω το εξής: αντί να καταγράφω τα αρνητικά σενάρια, θέλω να ελπίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα συμβάλουν έτσι ώστε να αποκατασταθεί το απαιτούμενο κλίμα αλλά και οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος, προκειμένου το συντομότερο να εξευρεθεί μια λύση του Κυπριακού όπως την έχω προδιαγράψει προηγουμένως.

Ερ. Εννοείτε ακύρωση της Navtex;
Απ. Χωρίς αμφιβολία, όχι μόνο ακύρωση αλλά και αποχώρηση του Μπαρμπαρός και χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ερ. Αναφερθήκατε σε κάποιες διπλωματικές κινήσεις. Βλέπετε οι ενέργειες αυτές να φέρνουν αποτέλεσμα, είναι η Τουρκία υπόλογη σε αυτές τις κινήσεις από ΗΕ ή τη διεθνή κοινότητα ώστε να αισθανθεί κάποια πίεση για να ενεργήσει;
Απ. Υπόλογη θα έπρεπε να ήταν, απλά θέλω να πω ότι οι ελπίδες που εκφράζονται από τους πολλούς και διάφορους που καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες είναι πώς μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες σύντομα επανέναρξης του διαλόγου. Αυτό που εύχομαι είναι να μην είναι απλά κάποιες προσδοκίες χωρίς περιεχόμενο. Θα αναμένουμε και εκ του αποτελέσματος των προσπαθειών θα εξαρτηθεί βεβαίως και η επανέναρξη του διαλόγου.

Επαναλαμβάνω τη δική μου πρόθεση και τη δική μου αποφασιστικότητα να συμμετάσχω δημιουργικά σε ένα νέο διάλογο αρκεί να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που δεν αποτρέπουν την ελεύθερη βούληση, δηλαδή μακράν και πέραν οποιωνδήποτε εκβιασμών ή απειλών.

Ερ. Το σύντομα δηλαδή μετά τις παράνομες εκλογές;
Απ. Χωρίς αμφιβολία, αν δεν αρθεί η Navtex που λήγει 6 Απριλίου και οι `εκλογές` για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη στα κατεχόμενα, δεν προσβλέπω αυτή τη στιγμή την οποιαδήποτε πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική του συμβιβασμού και η λογική της δημιουργίας συνθηκών ειρήνης στην περιοχή, μέσα από τη λύση του Κυπριακού και σημαντική συμβολή σε αυτό έχει να διαδραματίσει βεβαίως η τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου δεν υπήρχε οποιαδήποτε πρόθεση ή ένδειξη ότι δεν θα συμμετείχα στο διάλογο, είναι μετά τις 3 Οκτώβρη που δήλωσα ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί η Navtex ή το διερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου δεν θα συμμετείχα στο διάλογο. Συνεπώς μέχρι τις 3 Οκτωβρίου η Τουρκία δεν γνώριζε τις προθέσεις αναστολής της συμμετοχής μου στο διάλογο. Η γενεσιουργός αιτία της αναστολής της συμμετοχής μου ήταν οι πράξεις ή οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Ερ. Ποιο πολιτικό ή διπλωματικό όφελος κρίνετε ότι θα αποκομίσει η Κύπρος από την επίσκεψή σας στη Ρωσία και την υπογραφή συμφωνιών τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις όσο και την ευρεία συνεργασία με τη Μόσχα;
Απ. Θα ωφελήσει πολλαπλά, κατά την άποψή μου και αυτό γιατί ανεξάρτητα της πολιτικής που έχουμε διακηρύξει, δηλαδή της εμβάθυνσης των σχέσεων είτε με την Αμερική είτε με άλλες χώρες, αυτό ποτέ – και ήταν ξεκάθαρο από την αρχή – δεν θα ήταν σε βάρος των παραδοσιακών και ιστορικών σχέσεων που έχουμε με τη Ρωσία. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφέστατο και προς τους υπερατλαντικούς στρατηγικούς εταίρους αλλά και προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη, όπως εξάλλου κάθε χώρα πράττει προκειμένου να υπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ίδιας της χώρας.

Συνεπώς θα ήταν αδιανόητο για μια χώρα που έτυχε της αμέριστης στήριξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και γενικά η στάση αρχών που τηρούν όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, να παραγνωριστεί προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παρερμηνείες.

Και δεν είναι μόνο η στήριξη στην υπόθεση του κυπριακού προβλήματος, είναι και αν θέλετε λόγω των στενών δεσμών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι και οι οικονομικοί δεσμοί που ευνοούν σημαντικά την Κύπρο, είτε αυτό ονομάζεται τουρισμός είτε υπηρεσίες, είτε μέσα από δάνειο και διευκολύνσεις που μας δόθηκαν προς αντιμετώπιση δυσκολιών που η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει. Είναι ακόμα ο αμυντικός τομέας, όταν μετά το 1974 επεβλήθη εμπάργκο αγοράς όπλων στην ΚΔ, με εξαίρεση κάποιες των ευρωπαϊκών χωρών, η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΚΔ για τα στοιχειώδη προς την άμυνα μας εξοπλιστικά προγράμματα ήταν η Ρωσία.

Συνεπώς αυτό που η επίσκεψη θα στοχεύει είναι όχι απλά η διατήρηση αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Υπάρχουν μια σειρά συμφωνιών για πλειάδα θεμάτων που θα υπογραφούν με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ