Τις απόψεις του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας αναλύει σε συνέντευξη του στην ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ο Οικονομικός Αναλυτής  και Βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Πάμπος Παπαγεωργίου.

ΕΡ: Με δεδομένο ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η κάθοδος της Τρόικα για να διαπραγματευτεί τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ποια θεωρείτε τα ακανθώδη σημεία στα οποία δεν πρέπει να υποχωρήσουμε;
ΑΠ: Νομίζω ότι τα θέματα που ενδιαφέρουν παρά πολύ εμάς έχουν να κάνουν σε γενικό επίπεδο με το γεγονός ότι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή δεν πρέπει να είναι απότομη για να μην προκαλέσει σοκ. Αυτή ήταν η θέση μας. Πέραν αυτού, θεωρούμε πως θεσμοί όπως η ΑΤΑ, το κοινωνικό κράτος και ο δημόσιος χαρακτήρας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας πρέπει να διατηρηθούν.

ΕΡ:Η χώρα έχει περιέλθει σε μια πολύ δυσάρεστη οικονομική κατάσταση. Ποιοι πιστεύετε ότι ευθύνονται γι αυτό;
ΑΠ: Γίνεται μια προσπάθεια, η οποία νομίζω στερείται επιχειρημάτων, να φορτωθούν όλα στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση και η οποία νομίζω ότι αναλύεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον με την κρίση που ξεκίνησε το 2008 και όλα όσα ακολούθησαν. Ο δεύτερος είναι η μεγάλη επέκταση και οι μεγάλες ζημίες των τραπεζών μας και ειδικά όσων επηρεαστήκαν αρνητικά από την Ελλάδα. Αυτό συνδέεται και με μια υπέρμετρη νομισματική επέκταση στην Κύπρο. Ο τρίτος παράγοντας είναι τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, κυρίως στα δημόσια οικονομικά και εν γένει στην Κυπριακή οικονομία και τα οποία σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης είχαν παραγνωριστεί. Όμως με το ξέσπασμα της ύφεσης έγιναν πιο έντονα και επιβάλλεται η επίλυση τους με έναν επιτακτικό τρόπο. Άρα συνοψίζοντας, τρεις είναι οι  αιτίες, (α) αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, (β) τράπεζες, (γ) χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα.

ΕΡ:Τι θα αντιπροτείνατε στην Τρόικα σε περίπτωση που ζητηθούν επιπρόσθετες μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και οριστική κατάργηση του 13ου μισθού;
ΑΠ: Ισχύουν οι υπάρχουσες θέσεις της κυβέρνησης.

ΕΡ:Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την έξοδο της χώρας από τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας;
ΑΠ: Αυτό που θέλουμε για την οικονομία και το αναγνωρίζουν όλοι πιστεύω, είναι η αποκατάσταση των συνθηκών ομαλής χρηματοδότησης. Αυτό είναι περισσότερο μικροοικονομικό με την έννοια ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, κυρίως όσον αφορά τη ρευστότητά τους. Άρα σε μικροοικονομικό επίπεδο η αποκατάσταση των συνθηκών ομαλής χρηματοδότησης, που δυστυχώς σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είναι σημαντικό να γίνει. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Επίσης, χρειάζεται να επέλθει σταθερότητα ώστε και οι καταναλωτές και οι επενδυτές να γνωρίσουν ποιος είναι ο ορίζοντας τους. Χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική συνοχή και κοινωνικό κράτος ώστε να μην καταλήξουμε να γίνουμε μια κοινωνία των άκρων. Πιστεύω ότι η Κυπριακή οικονομία είναι δυναμική και όταν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα θα επανέλθει η ανάκαμψη.

ΕΡ:Πότε πιστεύετε ότι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Εκτιμάτε ότι μόλις αυτό γίνει θα εισρεύσουν χρήματα στην αγορά;
ΑΠ: Αυτή είναι η πιο κρίσιμη ερώτηση. Ο λόγος είναι ότι όπως βλέπετε και στην Ευρώπη είναι το θέμα που κατ’ εξοχήν κυριαρχεί. Δεν είναι μόνο το πότε είναι και το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα τα χρεωθεί  το κράτος ή θα πάνε τα λεφτά απευθείας στις τράπεζες ή τελικά θα υπάρξει ένα μεικτό σύστημα; Εννοείται ότι δεν θα μπουν αμέσως όλα τα χρήματα στις τράπεζες γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό. Θεωρώ ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων όταν συμφωνήσουμε με την Τρόικα ακόμα και αν δεν έχει τελειώσει ο διαγνωστικός έλεγχος όσον άφορα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ειδικά των δάνειων, θα υπάρξει κάποια πληρωμή προς τις τράπεζες ούτως ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνθήκες ομαλής ρευστότητας.