Η εταιρεία EMSc ιδρύθηκε στην Αγγλία πριν από 13 χρόνια από τον Δρα Αλέκο Μαρδαπήττα και δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας σχεδιάσει και εγκαταστήσει επιτυχώς περισσότερα από 6,000 συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Κυριάκος Μιχαήλ, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών της εταιρείας στην Κύπρο, μας μιλά για τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα αυτά βοηθούν στην εξοικονόμηση σημαντικών ποσοστών ενέργειας και -επομένως- χρήματος.

Ε. Η εταιρεία σας ιδρύθηκε από ένα Κύπριο πριν μερικά χρόνια και σήμερα έχει μια επιτυχημένη διεθνή παρουσία. Πείτε μας λίγα λόγια για την επιτυχή πορεία της…

Α. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Δρα Αλέκο Μαρδαπίττα το 2001 στο Sheffield της Αγγλίας. H EMSc, μέσω της τεχνολογίας διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζει και κατασκευάζει την καινοτόμο σειρά συστημάτων Star, όπως το Powerstar®, HotelStar®, Lighstar, AirStar, MotorStar, κ.α. προσφέροντας λύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης για διαφόρους τύπους εγκαταστάσεων. Μέσα σε αυτά τα 13 χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων δημιουργώντας σημαντική διεθνή παρουσία με ευρύ φάσμα πελατολογίου και ποικιλία από μάρκες. Η επιτυχή της πορεία βασίζεται στην πλούσια εμπειρία, την έρευνα και την ανάπτυξη, και την ποιότητα των προϊόντων που δημιουργούνται βάση προδιαγραφών, προτύπων και δοκιμών. Η εταιρεία προσφέρει 100% εγγυημένα αποτελέσματα στις μελέτες της και επαγγελματική πελατοκεντρική προσέγγιση. Παγκοσμίως, η τεχνολογία βελτιστοποίησης της τάσης θεωρείται από τις πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από αυτή την τεχνολογία η επιχείρηση ή ο οργανισμός επωφελείται άμεσα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Σήμερα η EMSc κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, ενώ παράλληλα εξάγει τα προϊόντα της σε 16 χώρες, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαθέτοντας γραφεία στην Αγγλία, την Κύπρο και την Αυστραλία. Η EMSc μέσα στα 4 χρόνια παρουσίας της στην Κυπριακή αγορά έχει δημιουργήσει ένα αξιοζήλευτο πελατολόγιο που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα από αξιόλογες επιχειρήσεις σε τομείς όπως ξενοδοχεία, αλυσίδες υπεραγορών, κλινικές/νοσοκομεία, κτήρια τοπικής αυτοδιοίκησης, γραφειακά συγκροτήματα, βιομηχανίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αποθήκες-θαλάμους, αντλιοστάσια, οδικό φωτισμός κ.α.

Ε. Πώς ακριβώς λειτουργούν τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρετε και πού απευθύνονται;

Α. Τα συστήματα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η εταιρεία μας λειτουργούν με τη μέθοδο της βελτιστοποίησης της τάσης. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνοντας την τάση στη βέλτιστη επιθυμητή τιμή που προτείνεται από τον κατασκευαστή κάθε εξοπλισμού καθώς και με την εξάλειψη αρμονικών ή και άλλων διαταραχών, επιτυγχάνουμε εξοικονομήσεις στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ε. Αφού μειώνουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και μέρος της περιβαλλοντικής στρατηγικής μιας εταιρείας;

Α. Ακριβώς. Βάση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Εκπομπών (t CO2-eq/MWhe) για την Κύπρο, κάθε μείωση 1000 kWh (κιλοβατώρων) ισούται με μείωση 1.019 τόνους σε διοξείδιο του άνθρακα.

Ε. Πόση είναι η διαφορά που θα δει ο πελάτης σας στο λογαριασμό του ρεύματος;

Α. Η τυπική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε kWh κιλοβατώρες ανέρχεται σε 8%-15%. Η εξοικονόμηση σε κάποιες περιπτώσεις λόγω ψηλής τάσης και εξοπλισμού έχει φθάσει στο 17%.

Ε. Σε αυτή την περίοδο, που πολλές εταιρείες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και δυσκολεύονται να καλύψουν βασικά έξοδα, υπάρχει κάποιο κίνητρο για να προχωρήσουν σε αυτήν την επένδυση; Υπάρχει κάποια επιχορήγηση; Και ποια είναι η περίοδο απόσβεσης του συστήματος;

Α. Ενεργά συστήματα ή τεχνολογίες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας επιχορηγούνται μέχρι και 30% από το ταμείο εξοικονόμησης ενέργειας, του τμήματος ενέργειας. Επιπρόσθετα, ως εταιρεία, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα ρευστότητας, προσφέρουμε ανάλογα, ευέλικτους τρόπους πληρωμής της επένδυσης. Η τυπική περίοδος αποπληρωμής τους συστήματος είναι 1-2.5 χρόνια με εσωτερικό βαθμό απόδοσης της επένδυσης από 30% μέχρι και 80%.

Ε. Παγκόσμια οι εταιρείες έχουν ενσωματώσει περιβαλλοντικές πολιτικές στον τρόπο λειτουργίας τους. Στην Κύπρο ποια είναι η κατάσταση;

Α. Αρκετές εταιρείες έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια μέσω της εταιρικής κοινωνικής και περιβαλλοντικής τους ευθύνης, την ευαισθησία τους για το περιβάλλον. Η δράση τους δίνει άμεσο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς αρκετοί πελάτες και συνεργάτες πλέον θεωρούν την περιβαλλοντική πολιτική και πράξη ως προαπαιτούμενο.

Ε. Συζητώντας με τον Κύπριο επιχειρηματία, έχετε αντιμετωπίσει κάποιου είδους δυσπιστία;

Α. Αρχικά υπήρχε δυσπιστία καθότι η τεχνολογία για την Κύπρο ήταν καινούρια. Μετά τις πρώτες εγκαταστάσεις συστημάτων και εξαγωγή αποτελεσμάτων, χτίστηκε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία προς την τεχνολογία.

Ε. Γιατί κάποιος να επιλέξει το Powerstar η κάποιο άλλο προϊόν Star και όχι άλλο ίσως αντίστοιχο προϊόν;

Α. Το PowerStar είναι το μόνο σύστημα βελτιστοποίησης τάσης το οποίο έχει λάβει πατέντα. Σε μετρήσεις με ανταγωνιστικά συστήματα (με ίδια χαρακτηριστικά) αποδείχθηκε ως το πιο αποτελεσματικό, λόγω σχεδιασμού και υλικών κατασκευής. Το κάθε σύστημα κατασκευάζεται στην Αγγλία ειδικά για τις ανάγκες του κτηρίου ή εγκατάστασης του πελάτη. Επιπρόσθετα προσφέρονται 100% εγγυημένα αποτελέσματα.