Η απόσταση μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου σύντομα θα είναι πολύ πιο σύντομη, λόγω της έναρξης των απευθείας πτήσεων της Alitalia που θα συνδέουν τη Ρώμη με τη Λάρνακα, από τις 8 Ιουνίου. Η νέα υπηρεσία αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς επίσης και του τουρισμού, δηλώνει σε συνέντευξη της η κα Lorna Dalziel, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Πωλήσεων της Alitalia.

 • Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επανέναρξη των πτήσεων της Alitalia από και προς την Κύπρο, μετά από 6 χρόνια;
  Για την Alitalia, η Κύπρος αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που έχει θέσει σε εφαρμογή. Η νέα απευθείας σύνδεση της Λάρνακας με τη Ρώμη, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη τόσο του τουρισμού, όσο και των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις σημαντικές περιοχές που εστιάζουν την προσοχή τους οι Ιταλικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, η Ιταλία, αποτελεί έναν από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που εκδίδονται από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που συνδυάζεται με τα κοινά συμφέροντά τους στη Μεσόγειο, συνέχισε να αυξάνεται το 2015, με τις ιταλικές εξαγωγές να ανέρχονται στα €263 εκατ. και οι εισαγωγές στα €32 εκατ. Παράλληλα, σε ότι αφορά τον τουρισμό, θέλουμε να προσφέρουμε στους επιβάτες που επιλέγουν να ταξιδέψουν μαζί μας την πιο πολύτιμη ταξιδιωτική εμπειρία καθώς επίσης και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και τους υπόλοιπους 89 προορισμούς της Alitalia εντός και εκτός Ιταλίας, προς την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση και Άπω Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
 • Ποια θα είναι η συχνότητα των πτήσεων της Alitalia από και προς την Κύπρο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου;
  Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 8 Ιουνίου, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με αναχώρηση από το αεροδρόμιο Fiumicino στις 22:35μμ. (ώρα Ιταλίας) και άφιξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 02:40πμ. (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Το αεροσκάφος της Alitalia θα αναχωρεί από τη Λάρνακα κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 04:50πμ. (τοπική ώρα), και άφιξη στη Ρώμη στις 07: 15πμ. (ώρα Ιταλίας). Για τις πτήσεις από και προς την Κύπρο, η Alitalia θα χρησιμοποιεί αεροσκάφη τύπου Airbus A320, που θα περιλαμβάνουν Διακεκριμένες (Business class) και Οικονομικές θέσεις. Μέσω του προγράμματος τακτικών επιβατών της Alitalia «MilleMiglia», τα μέλη θα μπορούν να κερδίζουν και να αξιοποιούν τους πόντους που θα εξασφαλίζουν και μέσω των νέων αυτών πτήσεων. Εισιτήρια για τις νέες πτήσεις είναι διαθέσιμα τόσο μέσω του www.alitalia.com, όσο και ταξιδιωτικών πρακτόρων.
 • Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω αύξηση της συχνότητας των πτήσεων ή τη διατήρηση της Κύπρου στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας και κατά τους χειμερινούς μήνες;
  Η νέα υπηρεσία αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς επίσης και του τουρισμού. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής, σε ότι αφορά τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετική, και η συνέχιση των πτήσεων και κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουμε.
 • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας με την επανέναρξη των πτήσεων από και προς την Κύπρο;
  Ο στόχος της Alitalia είναι να προωθήσει και να αναπτύξει τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές συνεργασίες, καθώς και το τουριστικό ρεύμα μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρούμε πως υπάρχουν πολλές ανεξερεύνητες ευκαιρίες σε όλους αυτούς τους τομείς, και ευελπιστούμε πως θα συμβάλουμε στην προσπάθεια περαιτέρω εξέλιξής τους.
 • Ποιες είναι οι νέες βελτιώσεις που έχουν γίνει για τη περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος, αλλά και της υπηρεσίας που προσφέρει πλέον η νέα Alitalia;
  Σε πρώτο στάδιο θα υπάρχουν δύο πτήσεις την εβδομάδα που θα συνδέουν τη Ρώμη με τη Λάρνακα, διασφαλίζοντας ιδιαίτερα βολικές συνδέσεις από τη βάση της Alitalia, το αεροδρόμιο Fiumicino, προς 89 προορισμούς εντός Ιταλίας, την υπόλοιπη Ευρώπη, τη Μέση και Άπω Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων του Σαντιάγο, Mexico City (από 16 Ιουνίου) και Πεκίνο (από 18 Ιουλίου). Οι επιβάτες θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της νέας ομάδας Transit, η οποία παρέχει βοήθεια για γρήγορη συνοδεία προς την πύλη αναχώρησης της συνδεόμενων πτήσεων από το αεροδρόμιο Fiumicino. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου τριετούς προγράμματος για την ανοικοδόμηση της εταιρείας και την αναζωογόνηση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία, στα πλαίσια του οποίου έχουμε διευρύνει σημαντικά το πτητικό μας πρόγραμμα με ένα σημαντικό αριθμό προορισμών, εντός και εκτός Ιταλίας, νέα και αναβαθμισμένα αεροσκάφη, νέες συνεργασίες και βελτιωμένες συνδέσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης. Έχουμε δώσει επίσης μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών και στη βελτίωση των προϊόντων μας εν πτήση, προκειμένου να ενισχύσουμε την ποιότητα μας. Η νέα Alitalia διαθέτει πλέον έναν από τους πιο μοντέρνους στόλους αεροσκαφών στον κόσμο και πραγματοποιεί περισσότερες από 4,400 πτήσεις την εβδομάδα.
 • Η Alitalia έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπισε. Πως βοήθησε η επένδυση της Etihad Airways στην ανάκαμψη της εταιρείας; Και ποιες αλλαγές έγιναν για τη σταδιακή επαναφορά της εταιρείας στην κερδοφορία;
  Η Alitalia ανακοίνωσε πρόσφατα της οικονομικά της αποτελέσματα για το 2015, τα οποία έδειξαν τον περιορισμό των ζημιών κατά €381 εκατ. γεγονός που αποδεικνύει την κατάκτηση στόχων που τέθηκαν στο πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας. Το μερίδιο αγοράς της Alitalia, από και προς την Ιταλία, αυξήθηκε σε περισσότερο από 30%, ποσοστό 4% υψηλότερο από το 2014. Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της νέας Alitalia ήταν η σύσφιξη των εμπορικών και συνεργειών με την Etihad Airways και τη συμμετοχή μας στο δίκτυο Etihad Airways Partners, στο οποίο επίσης συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Etihad Regional operated by Darwin Airline, Jet Airways και NIKI. Το brand φέρνει μαζί συνεργαζόμενες εταιρείες, προσφέροντας στους ταξιδιώτες περισσότερες επιλογές, βελτιωμένο δίκτυο και πτητικά προγράμματα. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, περισσότεροι από 470.000 επιβάτες έχουν ταξιδέψει συνδυάζοντας την Alitalia και την Etihad Airways, ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια επιβάτες έχουν συνδυάσει πτήσεις με τις υπόλοιπες εταιρείες του δικτύου Etihad Airways Partners. Επιπλέον, οι από κοινού διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμβάσεων έχουν μειώσει αισθητά τα έξοδα της Alitalia με τις εξοικονομήσεις να ξεπερνούν τα €13,5 εκατ. από την 1η Ιανουαρίου, 2015.