Η αγορά του γαμήλιου τουρισμού αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας αγοράς γάμου, αποφέροντας στην Κύπρο έσοδα αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Παρά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19, όπως όλα δείχνουν η αγορά των destination weddings θα καταφέρει να ανακάμψει. Στις προσπάθειες ανάκαμψης μεγάλη η συμβολή και της – κυπριακής ευρεσιτεχνίας – διαδικτυακής πλατφόρμας BookYourWeddingDay.com, η οποία αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία ανάπτυξης, με μεγάλα οφέλη για την τοπική οικονομία. Ακολουθώντας την προσέγγιση «Blue Ocean Strategy», μετατρέποντας δηλαδή πιθανούς ανταγωνιστές σε συνεργάτες, το BookYourWeddingDay.com κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια αγορά, ενώ οι καινοτόμες υπηρεσίες του φαίνεται να είναι η απάντηση στις προκλήσεις που δημιούργησε η παρούσα κρίση.

H Μαρία Ευριπίδη, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του BookYourWeddingDay.com, μας μίλησε για τη στρατηγική επέκταση της πλατφόρμας, τη συμβολή της στον γαμήλιο τουρισμό και στην οικονομία της χώρας καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στον μετριασμό του αντίκτυπου που είχε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως άλλωστε είχε κάνει και στο παρελθόν μετά το κλείσιμο της Thomas Cook.

  • Το BookYourWeddingDay.com αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και έχει παρουσιαστεί ως επιτυχημένο case study σε πανεπιστημιακές μελέτες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πώς ξεκίνησε και πώς κατάφερε να φέρει την επανάσταση στην αγορά του γαμήλιου τουρισμού;

Ξεκινώντας το 2017 ως start-up κυπριακής ευρεσιτεχνίας, το BookYourWeddingDay.com κατάφερε να φέρει την επανάσταση στην αγορά του γαμήλιου τουρισμού ανά το παγκόσμιο. Ακολουθώντας την προσέγγιση «Blue Ocean Strategy», μετατρέποντας δηλαδή πιθανούς ανταγωνιστές σε συνεργάτες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια νέα παγκόσμια αγορά. Ούσα η πρώτη και μοναδική καινοτόμος πλατφόρμα στον κόσμο, η οποία προσφέρει άμεση κράτηση της ημερομηνίας και της ώρας της γαμήλιας τελετής, κατάφερε να επιταχύνει και να αυτοματοποιήσει την όλη διαδικασία. Η πλατφόρμα εξαλείφει πέντε διαμεσολαβητές, μειώνοντας έτσι το χρόνο επιβεβαίωσης της διαθεσιμότητας της ημερομηνίας. Πιο συγκεκριμένα, έχει συγχρονίσει τα ημερολόγια των διαφόρων χώρων που προσφέρουν διαμορφωμένους χώρους για γαμήλιες τελετές όπως είναι ξενοδοχεία και άλλοι εγκεκριμένοι χώροι μαζί με τα πλησιέστερα τους δημαρχεία. Έτσι πλέον οι κρατήσεις γίνονται στη στιγμή, ενώ προηγουμένως χρειάζονταν κάποιες εβδομάδες λόγω των πολλών εμπλεκομένων στην διαδικασία κράτησης, κάτι που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα τόσο για τα ζευγάρια όσο και για τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 11,500 ζευγάρια έχουν κάνει την κράτηση της ημερομηνίας του γάμου τους μέσω της πλατφόρμας, σε έναν από τους 300+ χώρους σε Κύπρο και Ελλάδα.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πλατφόρμα στους συνεργάτες που εντάσσονται σε αυτή;

Όπως ανέφερα και πιο πριν, ακολουθώντας το «Blue Ocean Strategy», διευκολύνουμε, ενδυναμώνουμε και διευρύνουμε τις δραστηριότητες των συνεργατών μας, όπως είναι τα ξενοδοχεία, δημαρχεία, τουριστικοί πράκτορες, διοργανωτές γάμου και άλλοι πάροχοι γαμήλιων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία και τα δημαρχεία μπορούν να αξιοποιήσουν την αγορά γαμήλιου τουρισμού αναπτύσσοντας το τοπικό τουριστικό προϊόν, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα δημαρχεία να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατική τους φύση και να εξαλείψουν ξεπερασμένες διαδικασίες που τους κόστιζαν σημαντικά έσοδα στο παρελθόν. Οι Δήμοι και τα ξενοδοχεία που ενσωματώνονται στην πλατφόρμα, εξοικονομούν χρόνο και admin resources, βελτιστοποιούν τις συνεργασίες τους και συνεπώς αυξάνουν τα έσοδά τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, τουριστικοί οργανισμοί όπως ο κολοσσός TUI UK, αναγνώρισαν την καινοτομία και την αξία της πλατφόρμας και υπέγραψαν μαζί μας μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες, ενσωματώνοντας το BookYourWeddingDay.com στα δικά τους συστήματα. Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των ταξιδιωτικών πρακτόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κατενθουσιασμένοι με το BookYourWeddingDay.com. Απόδειξη αυτού και η κατάταξη της πλατφόρμας στους επικρατέστερους για το βραβείο “Innovation in Travel” στα Globe Travel Awards που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2018, δίνοντας παγκόσμια προβολή και στη χώρα μας στον τομέα της καινοτομίας, αφού ένα κυπριακό start-up έγινε shortlisted μαζί με κολοσσούς δισεκατομμυρίων. Αναμφίβολα η διάκριση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η πλατφόρμα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών των ταξιδιωτικών πρακτόρων, στη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης τους, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητας και των πωλήσεών τους.

H Μαρία Ευριπίδη, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του BookYourWeddingDay.com
  • Μέχρι τώρα ποιες αγορές περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα και ποια τα σχέδια επέκτασής σας;

Παρόλο που ξεκινήσαμε με τις αγορές της Κύπρου και Ελλάδας, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης μας, καταφέραμε να διευρύνουμε τις δραστηριότητές μας και σε άλλες αγορές. Πλέον ζευγάρια, τουριστικοί πράκτορες και διοργανωτές γάμων από όλα τα μέρη του κόσμου, μπορούν να κοιτάζουν online την διαθεσιμότητα και να κάνουν την κράτησή τους σε πραγματικό χρόνο σε Κύπρο, Ελλάδα, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, άλλα νησιά της Καραϊβικής, Κανάριους Νήσους, Ινδονησία, κ.α. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνιών και με άλλους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς σε Αμερική και Καναδά, καθώς επίσης προβαίνουμε και σε στοχευμένες καμπάνιες σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε τις πρώτες κρατήσεις από Αμερική για ξενοδοχεία στην Καραϊβική, γεγονός που αποδεικνύει τη ‘μαγεία’ της τεχνολογίας που προσφέρει η πλατφόρμα, αφού ζευγάρια πέρα από τον Ατλαντικό προβαίνουν σε κρατήσεις μέσω του BookYourWeddingDay.com.

  • Το BookYourWeddingDay.com ενίσχυσε  την εικόνα της Κύπρου ως προορισμός για διεξαγωγή γάμων, αποφέροντας πολλά έσοδα. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στατιστικά για τον γαμήλιο τουρισμό στην Κύπρο;

Είναι γεγονός ότι ο τομέας του γαμήλιου τουρισμού ανθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, και μέσω της απλοποίησης της διαδικασία που προσφέρει η πλατφόρμα, άνοιξε τις πόρτες ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, φέρνοντας σημαντικά έσοδα για την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών δημαρχείων που αναλαμβάνουν την τελετή. Η συμβολή του γαμήλιου τουρισμού στην κυπριακή οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού διεθνών αφίξεων και διανυκτερεύσεων, αφού το κάθε ζευγάρι συνοδεύεται κατά μέσο όρο από 35 καλεσμένους οι οποίοι μένουν για 10 νύχτες κατά μέσο όρο στον επιλεγμένο προορισμό. Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, η Κύπρος αποτελεί καθολική επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου και ακολουθούν χώρες όπως το Ισραήλ και ο Λίβανος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω των προωθητικών ενεργειών μας, ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε ένα μικρό αριθμό κρατήσεων από Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από την BookYourWeddingDay.com εποχή.

  • Η πανδημία του Covid-19 ξέσπασε σε περίοδο αιχμής για τον γαμήλιο τουρισμό, αποτελώντας μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της χώρας. Ποια μέτρα έλαβε το BookYourWeddingDay.com για να μετριάσει τις απώλειες;

Το BookYourWeddingDay.com έλαβε άμεσα δράση, ακολουθώντας ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο προσαρμοζόταν ανάλογα με τις εξελίξεις. Συνεχίσαμε απρόσκοπτα τις εργασίες μας και θέσαμε σε ισχύ εικοσιτετράωρη υπηρεσία live chat, προσφέροντας άμεση υποστήριξη και ανταπόκριση σε κάθε ζευγάρι που χρειαζόταν καθοδήγηση, βοηθώντας το να επαναπρογραμματίσει τη γαμήλια τελετή του. Η καινοτομία της πλατφόρμας, η οποία εξαλείφει όλους τους διαμεσολαβητές, αποδείχθηκε καίριας σημασίας και σε αυτή την «κρίση», αφού τα ζευγάρια μπορούσαν άμεσα, εύκολα και γρήγορα να επαναπρογραμματίσουν το γάμο τους επικοινωνώντας μόνο μαζί μας – χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν ξεχωριστά με το δημαρχείο, το χώρο τελετής και άλλους διαμεσολαβητές για να βρουν άλλες ημερομηνίες – κερδίζοντας πολύ χρόνο και κόπο. Ως αποτέλεσμα, καταφέραμε να επαναπρογραμματίσουμε το 90% των επηρεαζόμενων κρατήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα, μεταφέροντας τις για το 2021 και 2022. Αντίθετα, σε άλλες χώρες όπου δεν δραστηριοποιείται ακόμη η πλατφόρμα, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περίπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών και της καραντίνας, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ζευγάρια και πολλές απώλειες για την εκάστοτε χώρα-προορισμό που θα μπορούσε να έχει σημαντικά κέρδη από τον γαμήλιο τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος της απόφασης της TUI να ξεκινήσει τις κρατήσεις της για long-haul destinations μέσω BookYourWeddingDay.com από τον Νοέμβριο του 2020, όπου θα κάνει launch το πρόγραμμα της για το 2022.

  • Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το μέλλον του γαμήλιου τουρισμού στην Κύπρο στην μετά- κορονοϊό εποχή;

Μετά την κρίση του Covid-19, τα στατιστικά και δεδομένα που λαμβάνουμε μέσω της πλατφόρμας, προμηνύουν ένα αισιόδοξο μέλλον για τον γαμήλιο τουρισμό, στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Όπως όλα δείχνουν, το 2021 θα είναι χρονιά υπερκρατήσεων τόσο από τον επαναπρογραμματισμό των γάμων που θα γίνονταν το 2020, όσο και από το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις ζευγαριών που επιλέγουν την Κύπρο για να τελέσουν τον γάμο τους. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 3,525 κρατήσεις για τέλεση πολιτικού γάμου στη χώρα μας για το 2021, ενώ 702 κρατήσεις έχουν ήδη γίνει για το 2022. Σημαντικό επίσης να αναφερθεί πως χάρη στις προωθητικές ενέργειες του BookYourWeddingDay.com, παρατηρήθηκε και ένας μικρός αριθμός κρατήσεων και από αγορές που παραδοσιακά δεν αποτελούσαν αγορές προσέλκυσης γαμήλιου τουρισμού για την Κύπρο, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Όπως όλα δείχνουν, οι προοπτικές του γαμήλιου τουρισμού είναι αισιόδοξες και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο. Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών, μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή την ειδική αγορά τουρισμού, ενισχύοντας παράλληλα το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.