«Ο μόνος τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς, είτε στο στρατό, είτε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, είναι να έχετε ένα αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό που να είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις για την επιχείρηση, όπως θα το κάνατε και εσείς. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να το επιβάλετε, αλλά θα πρέπει να το καλλιεργείτε κάθε μέρα».

Η ηγετική προσέγγιση του καταξιωμένου ομιλητή Mike Abrashoff, πρώην Κυβερνήτη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και Σύμβουλου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης ομιλίας του με τίτλο, «It’s your ship», ενώπιον σημαντικών στελεχών κυπριακών επιχειρήσεων, επιδιώκοντας μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων αλλά και ανοιχτού διαλόγου να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους η ηγεσία μπορεί να αποφέρει σημαντική αύξηση στον τομέα της παραγωγικότητας.

Ποιος είναι ο Mike Abrashoff;

Ο Mike Abrashoff είναι πρώην Κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σε ηλικία 36 ετών ήταν ο νεότερος Υπεύθυνος Αξιωματικός του Ειρηνικού στόλου. Ως κυβερνήτης του USS Benfold είχε να διαχειριστεί ένα πλοίο με πλήρωμα χαμηλού ηθικού, υψηλής εναλλαγής προσωπικού σε θέσεις εργασίας και μια από τις πιο χαμηλές αξιολογήσεις απόδοσης. Χάρη στην εντυπωσιακή του διαχείριση και ηγεσία κατάφερε σε μόλις λίγους μήνες να βελτιώσει την απόδοση του πληρώματος του, κατατάσσοντας το στο Νο.1 της σχετικής λίστας, με το ίδιο ακριβώς πλήρωμα.

Μετά την αποχώρηση του από το Πολεμικό Ναυτικό, ο Mike Abrashoff συνεργάστηκε με περισσότερες από 1200 εταιρείες που ενστερνίζονται πρωτοβουλίες ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα – επιτυγχάνοντας τεράστιες αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα.

Ως κύριος ομιλητής, ο Mike Abrashoff έχει απευθυνθεί σε κάθε κλάδο και είδος ακροατηρίου – από εκπαιδεύσεις προσωπικού μέχρι και σε ανώτερα στελέχη εταιρειών, πανεπιστήμια, Fortune 500 οργανισμούς και start-ups. Προσαρμόζει το μήνυμά του για να επικεντρωθεί στην αφοσίωση, την εκτέλεση, την αλλαγή, την ασφάλεια, την ποικιλομορφία, την ηγεσία, την ομαδική εργασία, την καινοτομία, την υπευθυνότητα και πολλά άλλα.

Το παράδειγμα του πληρώματος του USS Benfold

Από πολλές απόψεις, το USS Benfold ήταν ένα ακραίο παράδειγμα παρόμοιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις σήμερα. Όπως επισημαίνει στις ομιλίες του ο Mike Abrashoff, «οι ηγέτες έχουν να διαχειριστούν ευθύνες, αρμοδιότητες, να αυξήσουν την παραγωγικότητα με σκοπό την επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων. Για τον λόγο αυτό, μπορούν άμεσα να ταυτιστούν με το παράδειγμα μου και να βρουν ομοιότητες που αντιμετωπίζουν στο δικό τους περιβάλλον.»

«Η δική μου λύση στο πρόβλημα αποτελείτο από ένα σύνολο αρχών διαχείρισης που έχω ονομάσει The Leadership Roadmap. Ο πυρήνας της προσέγγισης ηγεσίας μου στο USS Benfold ήταν μια διαδικασία αντικατάστασης της διοίκησης και του ελέγχου με τη δέσμευση και τη συνοχή καθώς και τη συμμετοχή της καρδιάς, του μυαλού και της αφοσίωσης των εργαζομένων με πίστη και ταπεινοφροσύνη», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό που μπορεί να κατορθώσει ένας καπετάνιος, «είναι να δει το πλοίο μέσα από τα μάτια του πληρώματος», αφού ο στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε μέλος της ομάδας να μοιραστεί την ευθύνη για την επίτευξη της αριστείας.

Αλλάζοντας τη νοοτροπία στο πλήρωμα

«Δεν άλλαξα εγώ το πλοίο – το πλήρωμά μου το έκανε», δηλώνει ο Mike Abrashoff όταν του ζητείτε να αναλύσει τις πράξεις του για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως παραδέχεται, «αυτό που έκανα, ήταν να επανεξετάσω το στυλ ηγεσίας μου και να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου αισθάνθηκαν ασφάλεια, δύναμη και υποστήριξη. Όταν με προσέγγιζαν με ένα πρόβλημα, τους έλεγα, “είναι δικό σας το πλοίο, πώς θα το διορθώσετε;”»

Η φιλοσοφία του σχετικά με την πρακτική ηγεσίας στους οργανισμούς

Η ηγετική του προσέγγιση είναι ανάλογη με την κάθε περίπτωση και κατάσταση. «Κάποιες φορές πρέπει να δίνεις τις κατευθυντήριες γραμμές στην ομάδα σου, έτσι ώστε να γνωρίζει που πρέπει να οδηγηθεί», δηλώνει αφού ως καπετάνιος, «αν δώσω την εντολή να ξεκινήσω ένα βλήμα, περιμένω το πλήρωμά μου να ξεκινήσει. Δεν θέλω να λένε: “Καπετάνιε, το σκεφτήκατε αυτό;” Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος και να καλλιεργήσουμε σταδιακά την πειθαρχία πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση. Αν οι άνθρωποι δεν είναι πειθαρχημένοι, όταν τους χρειαστείτε δεν θα είναι εκεί για σας», δηλώνει, προσθέτοντας ότι η φιλοσοφία ηγεσίας του είναι ένα μείγμα διάφορων πραγμάτων. «Συνειδητοποιώ ότι δεν έχει να κάνει με μένα και δεν μπορώ να διατάξω την αριστεία. Ο μόνος τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς, είτε στον στρατό, είτε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, είναι να έχετε ένα αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό που να είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις για την επιχείρηση, όπως θα το κάνατε και εσείς. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να το επιβάλετε αλλά θα πρέπει να το καλλιεργείτε κάθε μέρα.»

Μεταφέροντας την εμπειρία μέσα από τις ομιλίες του

Η ομιλία του Mike Abrashoff εστιάζετε κυρίως στο πώς η ηγεσία μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρική κουλτούρα που να οδηγεί σε πρωτοποριακές αποδόσεις. Αυτές οι ηθικές αξίες μπορούν να πετύχουν πρωτοποριακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στην περίπτωση του USS Benfold, από την υψηλή εναλλαγή προσωπικού σε θέσεις εργασίας, μειώθηκε στο πρωτοφανές 1% και ο ρυθμός των προαγωγών τριπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μειώσει τα λειτουργικά του έξοδα κατά 25%. «Αυτό ήταν που έκανε το USS Benfold το καλύτερο πλοίο του Ειρηνικού στόλου, κερδίζοντας επάξια το διάσημο Spokane Trophy ως το πλοίο με τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη. Αυτή η σημαντική αλλαγή επιτεύχθηκε με το ίδιο ακριβώς πλήρωμα», τονίζει.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία του στην Κύπρο

Στην ομιλία του στην Κύπρο, την Τρίτη 2 Ιουλίου, από τις 17:00 έως τις 20:00 στο Hilton Park, στην Λευκωσία, ο Mike Abrashoff θα εστιάσει στο πως η ηγεσία μπορεί να δημιουργήσει μια εταιρική κουλτούρα που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικές αποδόσεις. Θα παρομοιάσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου με αυτήν του πλοίου, αποδεικνύοντας με έμπρακτα παραδείγματα ότι τη δουλειά την κάνει σε μεγάλο μέρος η κοινωνία και οι πολίτες της, όπως αντίστοιχα το πλήρωμα στο πλοίο USS Benfold.

Η ομιλία του Mike Abrashoff θα δοθεί στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει η εταιρεία Linkage Cyprus.

Χορηγοί της θεματικής ομιλίας του Mike Abrashoff στην Κύπρο, είναι οι εταιρείες KPMG, IQOS, Johnson & Johnson, P.M. Tseriotis και DHL Cyprus.