Συνέντευξη του κ. Πάμπου Καμμά, Διευθυντής Τυποποίησης CYS, με αφορμή τους εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων στην Κύπρο

Ερ. Τι είναι το CYSTANDARDAY;
Απ. Το CYSTANDARDAY είναι η ετήσια εκδήλωση εορτασμού στην Κύπρο, της Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων κάθε 14 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση έχει καταστεί θεσμός αφού φέτος διοργανώνεται για τρίτο συναπτό έτος από τον Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης της Κύπρου, τον CYS. Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Λευκωσία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, 2016 μεταξύ 09.30-13.00 και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Ερ. Τι ακριβώς γιορτάζεται την ημέρα αυτή και γιατί αποτελεί παγκόσμιο γεγονός;
Απ. Την ημέρα αυτή, τόσο οι Διεθνείς όσο και οι Ευρωπαϊκοί αλλά και πολλοί Εθνικοί Οργανισμοί Τυποποίησης, την αφιερώνουν στους χιλιάδες εθελοντές συνεργάτες τους που προσφέρουν υπηρεσίες εμπειρογνωμοσύνης για την εκπόνηση εκατοντάδων Προτύπων. Τα Πρότυπα αποτελούν τεχνικές προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από αναγνωρισμένο φορέα τυποποίησης, για επανειλημμένη ή διαρκή εφαρμογή, των οποίων η τήρηση δεν είναι υποχρεωτική. Η ετοιμασία τους γίνεται από εμπειρογνώμονες των ενδιαφερομένων φορέων με ισοζυγισμένη εκπροσώπηση και στη βάση συναίνεσης.

Ερ. Τι συμπεριλαμβάνουν τα Πρότυπα;
Απ. Εάν πρόκειται για Πρότυπο προϊόντος, περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του όπως τα επίπεδα ποιότητας, απόδοσης, διαλειτουργικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας ή των διαστάσεων του συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που ισχύουν για το προϊόν όσον αφορά την ονομασία με την οποία πωλείται, την ορολογία, τα σύμβολα, τις δοκιμές και τις μεθόδους δοκιμών, τη συσκευασία, τη σήμανση ή την επισήμανση, καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Υπάρχουν επίσης Πρότυπα για τις μεθόδους και διαδικασίες παραγωγής γεωργικών προϊόντων, για τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται από μια υπηρεσία (service) καθώς επίσης και για τις μεθόδους και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των επιδόσεων των διαφόρων προϊόντων, κρίσιμα για την ασφάλεια και την υγεία των μελών της κοινωνίας.

Ερ. Ποιο το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων;
Απ. Κάθε χρόνο οι τρεις Διεθνείς Οργανισμοί Τυποποίησης ISO, IEC και ITU εκδίδουν κοινή ανακοίνωση με το μήνυμα της ημέρας. Φέτος το σλόγκαν που επιλέγηκε είναι “Standards Build Trust”, δηλαδή ότι η χρήση των Προτύπων προσφέρει αξιοπιστία. Στην εποχή όπου κατακλυζόμαστε από σωρεία αγοραστικών επιλογών και λύσεων στις αναζητήσεις μας και όπου πληθώρα πληροφοριών συνοδεύουν κάθε μια απ’ αυτές, η αναφορά συμμόρφωσης προς τα πρότυπα διευκολύνει αφάνταστα τις επιλογές μας και μας προσφέρουν αξιοπιστία ως προς την απόφασή μας. Επομένως καλείται ο παγκόσμιος πολίτης να αναζητεί και να χρησιμοποιεί τα Πρότυπα σε κάθε του βήμα για σκοπούς εμπιστοσύνης και περισσότερης ασφάλειας.

INVITATION

 

Ερ. Ποιο είναι το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού που διοργανώνει ο CYS;
Απ. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του CYS Κικούλα Κότσαπα επίσης θα χαιρετίσει την εκδήλωση και θα ακολουθήσει η ανάγνωση του μηνύματος από τους Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Προτύπων. Στη συνέχεια συνάδελφοι θα παρουσιάσουν το έργο και τις δραστηριότητές του CYS για τη χρονική περίοδο 2015 -2016. Ακολούθως εξωτερικοί συνεργάτες του Οργανισμού από τον τομέα της Βιομηχανίας, της Εκπαίδευσης και της Έρευνας & Καινοτομίας, θα μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους καλές πρακτικές και πλεονεκτήματα της Τυποποίησης που υποστηρίζουν το μήνυμα της ημέρας, ότι δηλαδή η χρήση των προτύπων προσφέρει αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ερ. Ο CYS πως αναγνωρίζει και τιμά τις πολλές δεκάδες των εξωτερικών του συνεργατών;
Απ. Η ανάγκη αναγνώρισης της πολύτιμης, ποιοτικής και ποσοτικής εθελοντικής εργασίας των δεκάδων εξωτερικών συνεργατών του CYS, υπήρχε και εντοπίστηκε εδώ και μερικά χρόνια. Γίνονταν πολλές σκέψεις για τη μέθοδο αναγνώρισης αυτής της εργασίας και τελικά μετά από 1 χρόνο εργασίας της ομάδας των συναδέλφων που το ανέλαβε, αυτή ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα. Πέρσι, στο CYSTANDARDAY2015, είχαμε εξαγγείλει την εργασία αυτή και υποσχεθήκαμε ότι φέτος θα είχαμε ολοκληρώσει το Μοντέλο. Έτσι, αφού η εκδήλωση βασικά γίνεται με προσκεκλημένους τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, θα είμαστε συνεπείς και θα τους ενημερώσουμε ότι ολοκληρώθηκε το Μοντέλο, θα τους το σκιαγραφήσουμε πολύ σύντομα και θα ανακοινώσουμε την πρώτη εφαρμογή του Σχεδίου Βραβεύσεων Εξωτερικών Συνεργατών CYS για την αξιόλογη προσφορά τους στην Τυποποίηση για φέτος, με την πρώτη βράβευση στο επόμενο CYSTANDARDAY2017.

Ερ. Τι άλλο συμπεριλαμβάνεται στο φετινό CYSTANDARDAY2016;
Απ. Θα ακολουθήσει η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του CYS με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και τέλος μια σύντομη διάλεξη από την Μάρθα Νεοκλέους της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γραφείο Λευκωσίας με θέμα τη “Σωστή Ορολογία και Τυποποίηση στα Eνωσιακά Κείμενα”.

Ερ. Ποιοι προσκαλούνται στην εκδήλωση και γιατί να την παρακολουθήσουν;
Απ. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και τιμούν με την παρουσία τους ανώτερα και ανώτατα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, του στρατού, της αστυνομίας, οι εκπρόσωποι τους επιχειρηματικού κόσμου, επαγγελματικοί σύνδεσμοι, Οργανώσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί, καταναλωτές, τεχνικός κόσμος και άλλοι επαγγελματίες συνεργάτες του CYS από όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Ας σημειωθεί ότι στην φετινή CYSTANDARDAY2016 ο CYS επιφυλάσσει εκπλήξεις και καινοτομίες επομένως καλούνται όλοι όπως δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 10/10/2016 : Τηλ.:22411442, Φαξ:22411511, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: training@cys.org.cy

PK PROF PHOTO II

Πάμπος Καμμάς, Διευθυντής Τυποποίησης CYS,