Σε λιγότερο από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου 2016, η Microsoft θα τερματίσει οριστικά την υποστήριξη προς όλες τις εκδόσεις του SQL Server 2005.

Με 11 μήνες να απομένουν μέχρι την αναβάθμιση, η Microsoft ενθαρρύνει όλες τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ομαλή διαδικασία μετάβασης σε μια πιο σύγχρονη πλατφόρμα δεδομένων.

Με σκοπό την καθοδήγηση των επιχειρήσεων, η Microsoft έχει επίσης δημοσιεύσει ενημέρωση στο επίσημό της μπλογκ Official Microsoft Blog με την υπογραφή του Εταιρικού Αντιπροέδρου T.K. “Ranga” Rengarajan. Η ανάρτηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη και τα εργαλεία μεταφοράς που παρέχει η Microsoft προς τους πελάτες της.0

Σύμφωνα με τη Microsoft: «Η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος αποτελεί μέρος της κανονικής του διάρκειας. Το SQL Server 2005 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2005, και ομολογουμένως ήταν μια μεγάλη καινοτομία για τα δεδομένα της εποχής. Ωστόσο σήμερα, οι βάσεις δεδομένων χρειάζεται να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να υποστηρίζουν περισσότερα και διαφορετικού τύπου δεδομένα. Με τη μετάβαση από τον SQL Server 2005, οι οργανισμοί θα επωφεληθούν από τη σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να προστατεύσουν τα δεδομένα τους, να επιτύχουν νέες επιδόσεις καθώς να βελτιστοποιήσουν τις υποδομές στις εγκαταστάσεις τους, καθώς και στο δημόσιο ή ιδιωτικό τους cloud».

Οι πελάτες που λειτουργούν ακόμη στον SQL Server 2005 χρειάζεται να προσδιορίσουν ποιες από τις εφαρμογές τους επηρεάζονται και να προγραμματίσουν άμεσα τη μετάβαση τους. Επίσης έχουν διάφορες επιλογές για αντιμετώπιση των αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένης και της μετάβασης σε physical instance του SQL Server 2014, SQL Server 2014 σε virtual περιβάλλον (είτε στην υποδομή τους, με ένα τρίτο πάροχο ή σε Azure) καθώς και Microsoft Azure SQL Database.
Ο Developer eXperience Evangelist της Microsoft Κύπρου Ιωάννης Σταυρινίδης δήλωσε: «Οι πελάτες μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία των servers τους με τις συνεχείς ενημερώσεις ασφαλείας (security updates) της Microsoft. Επιπλέον, αξιοποιώντας το νέο SQL Server, οι πελάτες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες επιδόσεις, με μέχρι 30 φορές πιο γρήγορη εκτέλεση transactions και περισσότερο από 100 φορές με τη χρήση ειδικών εντολών εκτέλεσης στην μνήμη. Μπορούν επίσης να διατηρήσουν την ασφάλεια τους αφού ο SQL Server αποτελεί τη λιγότερο ευάλωτη πλατφόρμα βάσης δεδομένων για έξι συνεχόμενα χρόνια, να διαχειριστούν τις απαιτήσεις του ελέγχου συμμόρφωσης (compliance και audit) και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη, ενημερώσεις ασφαλείας και επείγουσες επιδιορθώσεις. Η αναβάθμιση των υποδομών των δεδομένων μπορεί να γίνει με virtualization ή και με ενοποίηση της πλατφόρμας δεδομένων τους με τη χρήση ενός υβριδικού μοντέλου, εκμεταλλευόμενοι την υφιστάμενη υποδομή τους μαζί με το Azure. Τέλος, η μεταφορά των εφαρμογών διαδικτύου Azure SQL Database μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος.»