Ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή ένα laptop που διατηρείται φορτισμένο διπλάσιο χρόνο, ένα ηλεκτρικό όχημα με σταθερότερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής… Ανάλογες ευκολίες ίσως δεν απέχουν χρονικά τόσο όσο νομίζουμε.

Χάρη σε μια καινούργια νανοτεχνολογία, το πρόγραμμα GREENLION, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει διπλασιάσει τη ζωή της μπαταρίας των κινητών συσκευών και των ηλεκτρικών οχημάτων, ακόμα και αφότου οι μπαταρίες έχουν φορτιστεί και αποφορτιστεί περισσότερες από 1.000 φορές. Αυτό επιτεύχθηκε με την αντικατάσταση του γραφίτη, που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και έχει χαμηλή δυνατότητα φόρτισης, με μια βελτιωμένη εκδοχή γερμανίου με υψηλότερες δυνατότητες. Η ερευνητική ομάδα διασφάλισε ότι η τεχνολογία είναι κλιμακωτή, χαμηλού κόστους και χαμηλής ενέργειας, καθιστώντας την πιο «πράσινη» και εμπορικά βιώσιμη.

Συντονιστής του Προγράμματος GREENLION είναι η Ισπανία και συμμετέχουν η Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.greenlionproject.eu/project-overview