Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία, ο εθνικός τελικός του ClimateLaunchpad 2016, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού διαγωνισμού ιδεών πράσινης καινοτομίας της Ευρώπης! Νικητές του εθνικού τελικού που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον πανευρωπαϊκό τελικό αναδείχθηκαν οι: NanoWeld, που προσφέρει μια καινοτόμα διαδικασία νανοτεχνολογίας για την αεροναυτική βιομηχανία, η H2OT με ένα έξυπνο και αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου για οικιακή θέρμανση νερού και η Level5 με ένα επαναστατικό προϊόν για την αύξηση αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών.

Μετά από μία δίωρη παρουσίαση κατά την οποία όλες οι ομάδες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, οι κριτές κατέληξαν στις ομάδες που θα προχωρήσουν στον Ευρωπαϊκό τελικό, με κριτήριο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ιδέες αυτές στην κλιματική αλλαγή, τη μελλοντική προοπτική της κάθε ιδέας, αλλά και τον ενθουσιασμό της κάθε ομάδας. Στον πανευρωπαϊκό τελικό, οι NanoWeld, H2OT και Level5 θα αναμετρηθούν με τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της Ευρώπης και ευελπιστούν πως θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, μετατρέποντας την ιδέα τους σε επιχείρηση.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε πως διοργανώσεις σαν κι αυτές, ενθαρρύνουν καινοτόμες δράσεις που αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. «Οι εταίροι του προγράμματος Chrysalis LEAP αξίζουν ιδιαίτερων συγχαρητηρίων, γιατί πέρα από το γεγονός ότι έχουν θέσει την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, δίνουν το έναυσμα σε εθνικό επίπεδο για νέες καινοτόμες περιβαλλοντικού τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτεί την τρίτη έκδοση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού διαγωνισμού clean tech της Ευρώπης που διεξάγεται πλέον σε 30 χώρες. Το ClimateLaunchpad ψάχνει για νέα ταλέντα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας στην Ευρώπη βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Στον ευρωπαϊκό τελικό θα επιλεγούν συνολικά 10 ομάδες οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups καθώς και την πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Στρατηγικός εταίρος της Chrysalis LEAP για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η PwC Κύπρου. O κ. Λιάκος Θεοδώρου, Επικεφαλής Ελεγκτικών & Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου, ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του το Chrysalis LEAP αλλά και όλους τους ανθρώπους του οργανισμού που εργάστηκαν εθελοντικά ως μέντορες των παιδιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. «Εκ μέρους όλων στην PwC, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και να μην σταματήσετε ποτέ να τολμάτε. Γιατί, όπως σωστά το έθεσε ο Αϊνστάιν, «αν, στην αρχή μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν».

Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). «Εμείς στην BSM πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή ,είναι να καταλήξουμε σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να έχουμε ανθρώπους που μπορούν να εμπνεύσουν και να παράξουν ιδέες που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η BSΜ, με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζει μια πρωτοβουλία η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη πρωτοπόρων έργων σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Hardy Romahn, Fleet Manager της BSM , κατά την ομιλία του.

Χορηγοί του προγράμματος είναι η Ελληνική Τράπεζα και οι Γιώργος. Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες. Το πρόγραμμα στην Κύπρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή καθώς και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη και διεξάγεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ.