Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης των κυπριακών προϊόντων, Λουκάνικο Πιτσιλιάς και Λούντζα Πιτσιλιάς, στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ), καθώς και των κροατικών οίνων, Ponikve, στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στα 1.510 διατροφικά προϊόντα και στους 1.616 οίνους που, ήδη, χαίρουν προστασίας.

Λουκάνικο και Λούντζα Πιτσιλιάς

Το Λουκάνικο Πιτσιλιάς είναι ένα ώριμο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν χοιρινού κρέατος, που προέρχεται από την περιοχή της Πιτσιλιάς και η Λούντζα Πιτσιλιάς είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, καπνιστό και κρασάτο προϊόν κρέατος, το οποίο παρασκευάζεται από χοιρινό φιλέτο. Οι διαδικασίες αλάτισης, παραμονής στο κρασί, προσθήκης μπαχαρικών και ανάμειξης του κρέατος αποτελούν σημαντικά στάδια της διαδικασίας παρασκευής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα λουκάνικα παρασκευάζονται από το ίδιο μείγμα και έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η τεχνογνωσία παραγωγής παραμένει αμετάβλητη, μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των παραγωγών της Πιτσιλιάς.

Η ονομασία Ponikve

Η ονομασία Ponikve αναφέρεται σε λευκούς, ροζέ και ερυθρούς οίνους που παράγονται στη χερσόνησο Peljesac της Νότιας Κροατίας. Οι αμπελώνες εκτείνονται, κυρίως, σε πλαγιές με διάφορους βαθμούς κλίσης και έκθεσης στον ήλιο. Τα τυπικά χαρακτηριστικά και η ποιότητα των οίνων Ponikve οφείλονται στο ευνοϊκό μεσογειακό κλίμα και στην ιδιαιτερότητα του καστανοχώματος και του κοκκινοχώματος, που προσδίδουν στους οίνους φρουτώδες άρωμα.