H TheSoul Publishing, το βραβευμένο, παγκόσμιο ψηφιακό στούντιο, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τις τάσεις περιεχομένου, αποκαλύπτοντας ότι οι καταναλωτές αναζητούν, τώρα περισσότερο από ποτέ, βιωματικά χαρακτηριστικά στο περιεχόμενο. Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών οθονών αποτελεί τη νέα κανονικότητα. Στην έρευνα – η οποία είχε σαν στόχο να κατανοήσει πώς έχουν αλλάξει οι συνήθειες προβολής και κατανάλωσης περιεχομένου τον τελευταίο χρόνο – έλαβαν μέρος περισσότερα από 6,000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Ως ένα παγκόσμιο στούντιο περιεχομένου, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, είτε πρόκειται για επερχόμενες τάσεις περιεχομένου, είτε για σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών», δήλωσε ο Victor Potrel, Αντιπρόεδρος του Platform Partnerships στη TheSoul Publishing. «Τα ευρήματα από την έρευνα της TheSoul Publishing επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε – ότι το κοινό εξελίσσεται συνεχώς, ειδικά στο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Οι θεατές, περισσότερο από ποτέ, θέλουν να αποτελούν μέρος της εμπειρίας, και οι δημιουργοί περιεχομένου πρέπει να εκπληρώσουν αυτές τις ανάγκες για να επιτύχουν

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας έδειξαν αρκετές τάσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη του ψηφιακού σύμπαντος και την άνοδο των σύντομων βίντεο και βιωματικής μορφής σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Οι “πολλαπλές οθόνες” είναι η νέα κανονικότητα

Μετά την μαζική άνοδο της τηλεργασίας παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, η προβολή περιεχομένου μέσω πολλαπλών οθονών φαίνεται να έχει γίνει το νέο multitasking καθώς οι χρήστες παρακολουθούν ταυτόχρονα διάφορα είδη περιεχομένου. Το 66% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τακτικά πολλαπλές οθόνες ενώ χαλαρώνει, μια τάση που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών φαίνεται ότι χρησιμοποιούν πολλαπλές οθόνες πιο συχνά από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες (72%), ενώ τα άτομα άνω των 55 ετών, λιγότερο.

Το σύντομο περιεχόμενο ενίσχυσε τη χρήση κινητών τηλεφώνων για την προβολή βίντεο

Το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά να παρακολουθεί βίντεο σύντομης διάρκειας στα κινητά του, με τις γυναίκες να φανερώνουν πιο έντονη δραστηριότητα (77%) από τους άντρες (58%). Ταυτόχρονα, σε παγκόσμια κλίμακα, οι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τους υπολογιστές τους για να παρακολουθήσουν περιεχόμενο σύντομης διάρκειας, σε σύγκριση με το 2020.

Το εγχειρίδιο οδηγιών έχει ‘’πεθάνει’’ – Το YouTube είναι η κύρια πηγή εκμάθησης νέων δεξιοτήτων

Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων ανατρέχει στο YouTube για να μάθει μια νέα δεξιότητα ή να πάρει οδηγίες, με μόνο το 12% να δηλώνει ότι θα χρησιμοποιούσε ένα έντυπο εγχειρίδιο οδηγιών. Περισσότεροι θα στραφούν σε έναν συγγενή, όπως τους γονείς ή τον παππού και τη γιαγιά, για να μάθουν κάτι παρά να χρησιμοποιήσουν ένα εγχειρίδιο οδηγιών. Επίσης, το 14% δήλωσε ότι θα παρακολουθούσε μαθήματα για να εμπλουτίσει τις δεξιότητες και γνώσεις του, με το ποσοστό να αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 16-24 (20%). Επιπλέον, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση προς το TikTok ως πηγή ενημέρωσης, με την Gen Z να είναι η ηλικιακή ομάδα που το χρησιμοποιεί περισσότερο (39%), και τα άτομα άνω των 55 ετών, το λιγότερο (4%).

Το διαδραστικό και live περιεχόμενο δεν είναι πλέον απλά επιθυμία των καταναλωτών αλλά προσδοκία

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτιμούν θεματολογία γύρω από τις αγορές και τα ψώνια (24%), την εικονική πραγματικότητα (23%), τα ψηφιακά animation (20%), και τα παιχνίδια (20%) σε ότι αφορά τα βίντεο σύντομης διάρκειας – κάτι που υποδηλώνει ότι οι χρήστες δεν θέλουν απλά να καταναλώνουν, αλλά και να συμμετέχουν. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια, οι δημιουργοί διαδραστικού και live περιεχομένου, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των χρηστών.

Επί του παρόντος, σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες παγκοσμίως δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να παρακολουθήσει live περιεχόμενο στο YouTube (46%), με το Instagram να ακολουθεί δεύτερο με 34% και έπειτα το TikTok και το Facebook (33% το κάθε ένα), το Snap (11%) και το Twitch (9%). Το TikTok διευρύνει το κοινό του όσον αφορά το live περιεχόμενο ιδίως μεταξύ των νέων (16-24), με το 49% να επισημαίνει ότι τώρα στρέφεται στην πλατφόρμα για τo συγκεκριμένο είδος βίντεο. Παρατηρείται επίσης, ότι η τάση αυτή είναι αρκετά έντονη και μεταξύ των millennials (34%).

Το διασκεδαστικό και θετικό περιεχόμενο είναι αναγκαιότητα, όχι υπερβολή

Είσαι αυτό που βλέπεις; Το 76% των ερωτηθέντων στην έρευνα συμφώνησε ότι «το διασκεδαστικό και θετικό περιεχόμενο σε μορφή βίντεο θα καθιερωθεί ως μια ακόμα σημαντική και δημοφιλής πηγή ψυχαγωγίας», υποδεικνύοντας ότι οι θεατές προτιμούν τα διασκεδαστικά βίντεο περισσότερο από κάθε άλλο είδος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της πανδημίας, το κοινό προτιμά αισιόδοξο περιεχόμενο που θα το απομακρύνει από τις πολύ σοβαρές ειδήσεις.

Γέλιο, μουσική και παιχνίδια

Η μουσική και τα μουσικά βίντεο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας (50%) των σύντομων βίντεο που παρακολουθούν οι ερωτηθέντες τους τελευταίους 6 μήνες. Oι θεατές προτιμούν τα αστεία βίντεο (47%), τα βίντεο μαγειρικής (41%), τα βίντεο ομορφιάς (33%) και τα βίντεο σχετικά με το gaming (30%). Τα DIY βίντεο φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή ανάμεσα στις γυναίκες (30%), με το ποσοστό να είναι υψηλότερο μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών.

Η προσοχή μειώνεται και οι ανάγκες περιεχομένου αλλάζουν

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία, παρατηρείται μείωση της συγκέντρωσης κατά την ανάγνωση μακροσκελών άρθρων και την παρακολούθηση μεγάλης διάρκειας βίντεο (πάνω από 10 λεπτά). Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (49%) ανέφεραν δυσκολία συγκέντρωσης, με τους άνδρες συμμετέχοντες να κατέχουν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (50%) από τις γυναίκες. Το ποσοστό έλλειψης συγκέντρωσης αυξάνεται ιδιαίτερα ανάμεσα στους millennials (55%).

Ο βασιλιάς του περιεχομένου. Η κατανόηση του κοινού είναι το κλειδί για την ανάπτυξη

Δεν έχεις ιδέα τι να παρακολουθήσεις στη συνέχεια; Οι συμμετέχοντες της έρευνας υποστηρίζουν ότι το YouTube και το Netflix προσφέρουν τις καλύτερες προτάσεις (22%), ενώ μετά ακολουθεί το TikTok (13%), το Instagram (9%), και το Amazon Prime (8%).

Επιπλέον, το κοινό εμφανίζεται πιο σίγουρο για τη μελλοντική κυριαρχία του TikTok, με το 31% των καταναλωτών να δηλώνει μέχρι το 2026 θα εγκαθιδρυθεί ως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα. Επίσης, το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το YouTube θα είναι η δεύτερη πιo δημοφιλής πλατφόρμα στα επόμενα πέντε χρόνια, με το Instagram (15%) και το Facebook (12%) να ακολουθούν. Είναι σαφές ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται τις τάσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αντιδρούν στις προτιμήσεις τους, γεγονός που θα επηρεάσει το πού επιλέγουν να παρακολουθούν περιεχόμενο μελλοντικά.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κοινωνικό τοπίο επηρεάζει τις ψηφιακές τάσεις, τα ευρήματα της έρευνας καθιστούν ξεκάθαρο το πόσο συνυφασμένη έχει γίνει η πραγματικότητα με το εικονικό τοπίο. Οι καταναλωτές, δεν έχουν απλά περισσότερες απαιτήσεις από τις ψηφιακές τους εμπειρίες, αλλά βασίζονται, προσαρμόζονται και χτίζουν συνήθειες γύρω από αυτές, καθιστώντας έτσι τον ρόλο των δημιουργών περιεχομένου όλο και πιο σημαντικό. 

Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει απαντήσεις από περισσότερους από 6,000 άντρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, διεξάχθηκε από την εταιρία Censuswide τον Νοέμβριο του 2021.