Τα συγχαρητήρια του για την «πλήρη επιτυχία» στην αποστολή που της ανατέθηκε, «λαμβάνοντας υπόψη το τι παρέλαβε και το τι παραδίδει», έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το 2020, από την Πρόεδρο της Δήμητρα Καλογήρου, η δεύτερη θητείας της οποίας ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Έχετε συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των τομέων της χρηματιστηριακής αγοράς, των επενδυτικών ταμείων, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε μια αξιόπιστη Επιτροπή, της οποίας το έργο αναγνωρίζεται και από διεθνείς Οίκους, αλλά την ίδια ώρα έχει μια μεγάλη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιδίδοντας την έκθεση, η κ. Καλογήρου είπε ότι συνεχίζει η ανάπτυξη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εξέφρασε τη ελπίδα «η νέα Διοίκηση να συνεχίσει με αυτό το σθένος και την ενέργεια, για να προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να παραμείνει αξιόπιστος οργανισμός, όπως είναι σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την έκθεση, είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο καθένας που αναλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα» και «χαίρομαι ειλικρινά».

«Είναι με πολλή ειλικρίνεια, αλλά και ικανοποίηση που εκφράζω θερμά συγχαρητήρια για την πλήρη επιτυχία στην αποστολή που σας ανατέθηκε λαμβάνοντας υπόψη το τι παραλάβατε και το τι παραδίδετε», πρόσθεσε.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, αλλά και να σας συγχαρώ θερμά, επίσης, διότι καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια, ενεργώντας με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και συνείδηση των υποχρεώσεων σας, έχετε κατορθώσει και με τη συνεργασία σας με τον εκάστοτε Βοηθό, να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές Αρχές και χρηματιστηριακές Αρχές, δημιουργώντας ταυτόχρονα την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Θέσατε, δηλαδή, τις βάσεις, και το νομοθετικό πλαίσιο έχει διαφοροποιηθεί, αυστηροποιηθεί, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έτσι ώστε να αποτελεί μέρος αυτής της επιτυχίας που έχετε πραγματοποιήσει τα τελευταία δέκα χρόνια».

Από πλευρά της, η κ. Καλογήρου είπε ότι κατά την αρχική κατάσταση, το 2011, όταν αναλάμβανε την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «δεν υπήρχε αγορά, ήταν μόνο η αγορά του Χρηματιστηρίου που είχε πληγεί το 1999, οπότε οι χρηματιστηριακές εταιρείες ήταν λίγες, μόλις ξεκινούσε ένας δρόμος για ανάπτυξη της αγοράς».

«Σήμερα έχουμε αγορά, έχουμε 800 εταιρείες», ανέφερε η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας ότι οι διάφοροι εποπτευόμενοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και είναι ένα μέσο χρηματοδότησης της οικονομίας μας.

Όπως είπε, «καμιά σχέση η Επιτροπή πριν και μετά. Η ανάπτυξη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους».

Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «πέρυσι είχαμε μια καλή χρονιά, αδειοδοτήσαμε 80 νέες εταιρείες, επιβάλαμε κυρώσεις ύψους 3 εκ. ευρώ στους παραβάτες και για θέματα καταπολέμησης παράνομου χρήματος, αλλά και για άλλες παραβάσεις που απορρέουν από τις νομοθεσίες μας».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει αποστείλει σε πέραν των 90 εταιρειών διάφορες παρατηρήσεις για να προβούν σε διορθωτικά μέτρα.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα προϊόντα της Επιτροπής που απευθύνονται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στη δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας που θα αδειοδοτήσει πολύ σύντομα η Επιτροπή.