Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων, τεχνολογικών και νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και τη δημιουργία ισχυρών συνεργειών, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, στελέχη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και αντιπροσωπεία του Invest Cyprus, συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση Τεχνολογίας, “Gitex Technology Week” που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΙδΕΚ, η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 21 Οκτωβρίου 2021, είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και σε αυτή συμμετείχαν τεχνολογικές εταιρείες, διεθνείς κολοσσοί και κρατικοί φορείς, από είκοσι και πλέον χώρες.

Πέραν του εθνικού περιπτέρου της κυπριακής αποστολής, που στήθηκε αποκλειστικά για την εκδήλωση, ξεχώρισε ιδιαίτερα η συνέντευξη που έδωσε στον Khalil Ramadi, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το όραμα και τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ).

Επιπρόσθετα, σε ομιλία που απηύθυνε σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος ανέδειξε τους στόχους της Κύπρου γύρω από την έρευνα και την καινοτομία, με γνώμονα τον αντίκτυπο του τομέα στην οικονομία και κοινωνία του τόπου, τη διεθνοποίηση καθώς και την προσέλκυση επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας έκανε λόγο για «εντατικοποίηση των δεσμών της χώρας μας με άλλα κράτη, ενίσχυση της προβολής του εγχώριου οικοσυστήματος Ε&Κ και προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου έρευνας και καινοτομίας».

Σε δική της παρουσίαση, η Αντιπρόεδρος του ΙδΕΚ Σταυριάνα Κοφτερός εξήρε τη σημασία της συνεργασίας νεοφυών επιχειρήσεων με μεγάλες εταιρείες. Αναφέρθηκε επίσης, στην αξία της δικτύωσης των νεοφυών επιχειρήσεων με σκοπό την προσέλκυση επενδυτικής χρηματοδότησης που θα οδηγήσει στη διεθνή ανάπτυξή τους, αλλά και τη δημιουργία μακροχρόνιων συνεργασιών με διεθνούς επιπέδου επαγγελματίες.

Την κυπριακή αποστολή στο Ντουμπάι πλαισίωναν ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαΐδης, ο οποίος είχε σειρά επαφών με αντίστοιχους οργανισμούς και φορείς προώθησης της Ε&Κ του εξωτερικού, καθώς και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, που παρουσίασαν τα επιτυχημένα παραδείγματά τους σε επενδυτές και άλλους φορείς.